Átadták a PRO URBE díjakat

 

 

 

Az 56-os októberi forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség keretén belül a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ Dísztermében átadták a "PRO URBE" - a Városért emlékérmeket.

 

 

 

Az önkormányzat képviselő- testülete „A Városért” emlékérmet adományozott Kovách Péternek, a Nagytemplomi Református Egyházközség lelkészének, Takács László testnevelőnek, Tarajossy Zsuzsanna főorvosnőnek, Valkai Csabának, a Vasúttörténeti Alapítvány kurátorának, a Családsegítő Központ Tanyagondnoki Szolgálatának, valamint a Szentesi Fotókörnek.

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete „A VÁROSÉRT” EMLÉKÉRMET adományozza  

Kovách Péternek

a Nagytemplomi Református Egyházközség lelkészének, a református egyház két egyházközségének, az Alsópárt Kiséri és a Városközponti Református Egyházközség összeolvasztásában végzett munkájáért.

 

 

Aktív szerepet vállalt a  városközpont megújításában a városképet döntően befolyásoló Református Nagytemplom teljes felújításában és a Kossuth tér 4. szám alatti épületegyüttesben kialakításra kerülő Idősek Otthona létrejöttében.

A 200 éves templom ismét a régi fényében tündököl a tér északi oldalán és nem csak a hitéletnek ad otthont, hanem egyházzenei találkozóknak, kórushangversenyeknek, orgonahangversenyeknek és kiállításoknak is. Az irányítása alatt álló idősotthon már a megyehatárokon túl is ismertté vált.

Kovách Péter lelkész városunk hírnevét erősítő munkája érdemes az elismerésre.

 


 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete „A VÁROSÉRT” EMLÉKÉRMET adományozza:

Takács Lászlónak,

aki több évtizedes pedagógusi és intézményvezetői munkájával kiemelkedő eredményeket ért el a város sportéletének szervezésében, mellyel hozzájárult a város jó hírnevének öregbítéséhez.

 

 

 

Munkája során aktívan részt vett a diák és tömegsport szervezésében. Keze alatt fiatalok százai váltak amatőr vagy hivatásos sportolóvá. Kiemelt szerepet játszott és játszik a mai napig is a gyermekek úszásoktatásában. A különböző sportágak vezetői az elmúlt évtizedek során elismerték és megszerették a szerény, a sportot mindig támogató egyéniségét. Jelenleg is fontosnak tartja a diáksport helyi szervezését és eseményeit, azokban aktívan részt vesz. 2000-től nyugdíjazásáig a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok intézményvezetője volt.

2002-től a Művelődési és Sportbizottság tagja. Napjainkban is kiemelt figyelmet fordít az utánpótláskorú versenyzők segítésére, az egyesületek támogatására, a sportszerető városi és kistérségi közönség szórakozásának, szabadidő eltöltésének színvonalasabbá tételére.

 


 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete „A VÁROSÉRT” EMLÉKÉRMET adományozza:

a Családsegítő Központ Tanyagondnoki Szolgálatának

nélkülözhetetlen munkájukért, melynek során segítséget nyújtanak  Szentes város külterületi tanyavilágában élő lakosok részére.

 

 

2005 óta a Családsegítő Központ Tanyagondnoki Szolgálatának dolgozói  - Brnya Endre, Gránicz Mihály és Szatmári Péter -  Cserebökény, Lapistó és Magyartés körzeteiben az emberek iránti tisztelettel, kellő alázattal és teljes odaadással végzik munkájukat.

Számukra ez nemcsak munka, hanem hivatás. Feladatellátásuk során a tanyasi lakosok számára igyekeznek megkönnyíteni a mindennapokat, egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé tenni az ügyintézést, ezzel is csökkentve a vidéki lét hátrányait, hozzájárulva a tanyasi életforma fennmaradásához és élhetőbbé tételéhez. Rendszeres megjelenésük biztonságérzetet és kiszámíthatóságot jelent az egyedül élő idős emberek számára is. A tanyafejlesztési koncepció megvalósítása érdekében kutatásokat végeztek a tanyasi lakosság élethelyzetének feltárása érdekében.

 

Mára a Tanyagondnoki Szolgálat nélkülözhetetlen elemévé vált a tanyasi emberek mindennapjainak, legyen szó akár szociális, akár egészségügyi vagy bármely más probléma megoldásáról.

 


 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete „A VÁROSÉRT” EMLÉKÉRMET adományozza:

a Szentesi Fotókörnek

a  négy évtizede   fiatalos lendülettel végzett alkotó, városunkat is népszerűsítő munkájukért.

 

 

A Szentesi Fotókör 1954-ben alakult, egyike a városunkban legrégebben működő amatőr művészeti csoportoknak. 1974. óta indult komolyabb fejlődésnek, előtte főleg  városi események megörökítése volt a feladatuk.

A fotókör tagjai a művészi fotózást és a technikai eszközök használatát önképzés segítségével és fotós előadásokon való részvétellel sajátították el, majd az országban egyedülállóan elindítottak egy évente megrendezésre kerülő 15-20 foglalkozásból álló kezdő fotóiskolát.

A kezdeti fotós sikerek után önálló kiállítás kezdeményezésével 1980-ban elindult a Csongrád Megyei Fotókiállítás, majd ezt követte a Dél-Alföldi Fotószalon. 1995-től Alföldi Fotószalon címmel rendeznek országosan is elismert kiállításokat. 1992-től a fotókör szervezésében indult el a később kétévente megrendezésre kerülő Országos Aktfotó Kiállítás, mely még jobban ismertté tette a város és a Szentesi Fotókör nevét a hazai fotós életben.

Számos  regionális pályázaton és országos  kiállításon  nyertek díjat, ezzel is öregbítették a város jó hírnevét. Szentesen élnek és alkotnak, fotóikkal a várost népszerűsítik szerte e hazában és a határon túl is.

 


 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete „A VÁROSÉRT” EMLÉKÉRMET adományozza:

Dr. Tarajossy Zsuzsannának

 a Dr. Bugyi István Kórház főorvosnőjének,

aki kiemelkedően végzett gyógyító munkájával hozzájárult a lakosság egészségének megőrzéséhez.

 

 

1987-ben szerezte meg a belgyógyász-, majd 1992-ben a kardiológiai szakvizsgát. 1992-ben adjunktus, 2001-ben főorvosi kinevezést kapott. 2006-tól látja el a kardiológiai szakrendelést a Dr. Bugyi István Kórházban.

A betegeket a legjobb tudása szerint, udvariasan, figyelmesen és kedvesen látja el.  Lelkiismeretes munkájáért minden beteg szereti és tiszteli.

Több mint három évtizedes áldozatos gyógyító munkája elismerésre méltó.

 


 

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete „A VÁROSÉRT” EMLÉKÉRMET adományozza:

Valkai Csabának

a Vasúttörténeti Alapítvány kurátorának,

aki az általa létrehozott vasúttörténeti gyűjteménnyel szakmai elismerést szerzett Szentesnek.

 

 

Valkai Csaba országosan is számottevő vasúttörténeti gyűjteményt hozott létre, amely mindenki számára látogatható. Szorgalmával, kétkezi munkájával több régi motorvonatot is restaurált, melyek közül az egyik a fővárosi Vasúttörténeti Emlékparkban működik, a másik a szentendrei Skanzenben szállítja a látogatókat oldalán Szentes város címerével.

Az enyészettől több száz munkaórával sikerült megmenekítenie egy MDa 3003-as motorkocsit, melynek ünnepélyes bemutatása a Vasúttörténeti Alapítvány szentesi kiállítóhelyén történt.

  

Szentes, 2012. 10. 26.
 

.