OKTBER 6. - Az aradi vértanúk napja

 

 

 

A mai napon az aradi vértanúkra emléketek, azokra a honvédtisztekre, honvéd tábornokokra, akiket az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvétel miatt az osztrák udvar hideg vérrel kivégeztetett.

 

 

 

163 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki Pesten Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét, Aradon pedig a magyar szabadságharc 13 katonai vezetőjét: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Lahner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leininger-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Törők Ignácot és Vécsey Károlyt.

 

 

 

Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet, Dessewffy Arisztidot és Lázár Vilmost golyó általi halálra "kegyelmezték", előbb őket lőtték agyon a vár északi sáncában. Kiss Ernő az első lövések után még életben maradt: ekkor maga vezényelt tüzet a tanácstalan katonáknak.

Ezután a többi kilencet akasztotta fel a vártól délre Franz Bott hóhér, aki elégedetlen volt a sebtében összetákolt, egy közelben épülő ház gerendáiból ácsolt bitófával.

 

 

 

Hallhattuk a fenti sorokat 2012. október 5-én 10:00 órai kezdettel a volt Damjanich János Tagiskola épületénél az ARADI VÉRTANÚK tiszteletére állított emlékhelynél.

 

 

 

Szentes Város Önkormányzata által rendezett ünnepi megemlékezésen közreműködöttek a Deák Ferenc Általános Iskola diákjai, ünnepi beszédet mondott Szirbik Imre polgármester.

 

 

 

Honvéd főtiszt 13,

Bátor férfi 13,

Hős katona 13,

Igaz ember 13.

 

Magyar mártír 13,

Erőt vett a rút halálon.

S erőt adott a magyarnak,

hogy bízzon a virradatban,

amely csak felvirradt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 10. 05.
 

.