Mozgásszervi rehabilitációs konferencia

HURO/0802/034

„Határokon átívelő együttműködés a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében” pályázat keretében

 

 

 

A Magyarország Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Vezető Partnerként a HURO/0802 AF pályázati kiírás keretében támogatást nyert a „Határokon átívelő együttműködés a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében” című projekt megvalósítására, melynek alapvető célja a magyar és román koherencia növelése, illetve a határ menti egészségügyi együttműködés megerősítése.

 

 

 

A projekt keretén belül a partner kórházak által biztosított egészségügyi ellátás fejlesztése valósul meg infrastrukturális beruházás és eszközbeszerzés révén, melyet kiegészít a szentesi orvosok szakmai tapasztalatainak átadása sebészeti, ortopédiai és traumatológiai területen tematikus konferenciák, illetve gyakorlati oktatási program keretében. Ezen felül megvalósul a betegellátó rendszerek informatikai összekapcsolása is, amely leletek továbbítását, valós idejű szakmai konzultációkat, beavatkozások távolból történő nyomon követését teszi lehetővé.

 

 

 

A projekt keretében a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Mozgásszervi rehabilitációs konferenciát és képzést rendezett. A konferencia és képzés a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg 2012. október 15. és 19. között Szentesen.

A konferencia Dr. Várkonyi Katalin főigazgató kétnyelvű szakmai összefoglalójával és köszöntőjével kezdődött, melyben a szentesi rehabilitációs tapasztalatokat foglalta össze. Majd Dr. Zsoldos Gábor főorvos a rehabilitáció fogalmáról, szemléletéről és célkitűzéseiről beszélt. Ezt követően Dr. Balázs Éva főorvos a fogyatékosságról, Keller Bianka gyógytornász az elektroterápiáról a rehabilitációban, Tóth Csilla Andrea gyógytornász a gyógytorna a rehabilitációban témakörről szólt. A konferencián a zsombolyai partner részéről Dr. Ferdean Nicolae Cristian a traumatológia, az ortopédia és a rehabilitáció kapcsolatának témakörében tartott előadást.

 

 

 

A képzésen a román szakembereknek Dr. Balázs Éva, Dr. Zsoldos Gábor, Tóth Csilla Andrea, Keller Bianka és Berkeczné Szamosközi Krisztina tartott előadást. Szóba került többek között a csípőízületi TEP implantációt követő rehabilitáció, a hidroterápia alkalmazása a rehabilitációban, a reumatológiai rehabilitáció, a térdprotézis implantációt követő rehabilitáció, a balneoterápia alkalmazása a rehabilitációban, az intraartikuláris condroprotektív terápia izomerőre gyakorolt hatása, a térdprotézis implantációt követő gyógytorna, a balneoterápia, a hidroterápia, az elektroterápia, a fizioterápia, az ergoterápia.

 

www.huro-cbc.eu és www.hungary-romania-cbc.eu

Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

Szentes, 2012. 10. 31.
 

.