Kosztások a második helyen

a magyar-lengyel történelemversenyen

 

 

 

A szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület és a Tisza-parti Általános Iskola közös szervezésében 2012. október 26-án negyedik alkalommal került megrendezésre Szegeden a Görgey Artúr történelemverseny. Az idei verseny témája a magyar – lengyel történelmi kapcsolatok voltak. A versenyre négy országból 52 - hetedik és nyolcadik osztályosokból álló háromfős - csapat érkezett. A Csongrád megyei, bánáti és délvidéki magyar fiatalok mellett ezúttal a lengyel nemzet is képviseltette magát a vetélkedőn.

A rendezvény célja elsősorban a magyar – lengyel barátság ápolása, a határon túli magyar – magyar kapcsolatok erősítése, a tanulók elméleti ismereteinek bővítése, valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés volt.

A kísérőprogramok szegedi városnézéssel kezdődtek. Kis csoportokat alkotva, a helyi tanulók a vendég diákoknak, míg a tanárok a kollégáiknak meséltek Szeged nevezetességeiről. Ezt követően a Katyni Emlékkeresztnél a résztvevők mécsesek gyújtásával emlékeztek az 1940-es szovjet tömeggyilkosságok áldozataira.

 

 

 

Ebéd után az iskolában egy rövid bemutató előadáson a puskapor kémiai reakciójának elvével ismerkedhettek meg a diákok Szirmai Áron Tisza-partis tanuló és tanára Sántánné Prjevara Ágnes közreműködésével, illetve Szanka József 1956-os forradalom és szabadságharc tárgyi emlékeiből összeállított kiállítását tekinthették meg.

A megnyitó ünnepségen a magyar és a lengyel himnusz elhangzása után Samuné Lázár Éva iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Dr. Karol Biernacki Magyarország tiszteletbeli lengyel konzulja a két nemzet között a múltban kialakult virtuális híd szerepét emelte ki, aminek megőrzése a résztvevő diákok generációjának feladata.

Nagy sikert aratott a Tóth Andrea tanárnő által vezetett énekkar kétnyelvű produkciója, melyet követően a résztvevők felvonultak a tantermekbe és egy óra alatt oldották meg az írásbeli feladatsort. A csapatok ugyanazt a 100 pontos feladatsort kapták a saját anyanyelvükön. Amíg a javítás zajlott a tornateremben kiállított, a témához kapcsolódó gyermekrajzokat lehetett megtekinteni, amiket Czeglédyné Somi Éva rajztanár tanítványai készítettek.

Új Imre debreceni középiskolai tanár ismertette az általa összeállított teszt helyes megoldásait, majd a Wysoczky Légió Hagyományőrző Egyesület tagjai az 1848/49-es szabadságharcban a magyarokkal közösen harcoló lengyel katonák mindennapjait mutatták be.

Az eredményhirdetésre várakozók Tomasz Bagiński Lengyelország történelmét bemutató rövid animációs filmjét nézhették meg, ami a 2010-es sanghaji világkiállításra készült.

Az értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat Murányi Gábortól, a Meritum Egyesület elnökétől vehették át a versenyzők. A korábbi évektől eltérően idén nem a szegedi csapatok sikerét hozta a verseny. Az 52 csapatot felvonultató versenyt - a földrajzilag Lengyelországtól az egyik legtávolabbi település - Zenta nyerte. A Stevan Sremac Általános Iskola tanulóit Locki Barbara tanárnő készítette fel. A bajnokcsapat összeállítása: Korponai Ákos, Fenyvesi Abigél és Dragic Marianna. Második helyen a szentesi Koszta József Általános Iskola tanulói, míg harmadik helyen a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola végzett. A legeredményesebb lengyel csapat a Lodz-i Szent Hedvig Gimnáziumból érkezett.

A tervek szerint a Görgey Artúr történelemverseny témája a következő évben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lesz.

 

Szentes, 2012. 10. 30.
 

 

.