Szentesi kémia tanár a díjazottak között

Idén is átadták a Magyar Kémia Oktatásért-díjakat

 

 

Középen: Horvát József, Kiss Bálint Református Általános Iskola, Szentes

Dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, emberierőforrás-igazgató Richter Gedeon Nyrt. Dr. Löw Miklós, kuratóriumi elnök, Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért Horváth József, Kiss Bálint Református Általános Iskola, Szentes

 

Budapest, 2012. október 15. – Tizennegyedik alkalommal adták át a „Magyar Kémia Oktatásáért- díjat” annak az öt kémiatanárnak, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal és elhivatottságukkal hozzájárultak a jövő nemzedékének magas szintű szakképzéséhez, felkarolják és tudásukkal támogatják a tehetséges diákokat.

A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért kuratóriuma évek óta ítéli oda a rangos elismerést, a személyenként 400 ezer forintos díjat. Az ünnepélyes díjátadóra idén is a Magyar Tudományos Akadémián került sor. 

 

A 2012. évi díjazottak:

Nagy Mária, Kodály Zoltán Gimnázium, Pécs

Sipos Judit, Vegyipari Szakközépiskola, Debrecen

Horvát József, Kiss Bálint Református Általános Iskola, Szentes

Dr. Kiss Szilvia, Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely

Halusz Magdolna, Munkácsi Szent István Katolikus Líceum

 

 

Horvát József tanár úr a horvátországi Vörösmarton született. Az általános iskolát szülőfalujában, a középiskolát Létamonostoron végezte. 1982-ben fizika-kémia szakos tanári diplomát szerzett a szegedi József Attila Tudományegyetemen. Az egyetem elvégzése után abban a gimnáziumban helyezkedett el kémia- és fizikatanárként, ahol középiskolai tanulmányait végezte. 1991-ben, a délszláv háború idején családjával együtt Magyarországra költözött, s itt kezdett tanítani.

 

1996 szeptembere óta tagja a Kiss Bálint Református Általános Iskola tantestületének. 2003-ban a városban elsők között szakvizsgázott „Pedagógiai mérés és értékelés” szakon a Szegedi Tudományegyetemen. Az iskolában folyó mérési és értékelési feladatoknak egyik fő szervezője és irányítója. Kiváló képességű, innovatív tanár. Rendszeresen részt vesz képzéseken, tanfolyamokon. A tehetséggondozás területén kitűnő eredményekkel büszkélkedhet. Tanítványai évek óta a legjobbak között szerepelnek a legrangosabb kémiaversenyeken: a Hevesy György Kémiaversenyen, a Curie Emlékversenyen, a Református Középiskolák Országos Kémiaversenyén, a Melegh István Kémiaversenyen.

 

Diákjaival sikerül megszerettetnie a természettudományokat, egyre több tanítványa folytatja tanulmányait kémia tagozaton a középiskolákban, majd az egyetemeken. Hetente egy-egy szakkört vezet a hetedik és nyolcadik osztályosoknak, de a versenyre készülő tanulókkal naponta gyakorolnak. Évente két-három alkalommal látványos kémiai kísérleti bemutatót szervez az alsóbb évfolyamok számára, hogy kedvet kapjanak a kémiatanuláshoz. Személyisége, nyitottsága, érdeklődése az új és korszerű iránt példaértékű.

 

Szentes, 2012. 10. 15.
 

 

 

.