Ízes Élet gróf Nádasdy Borbála tollából

 

2012. október 17-én a Városi Könyvtár vendége volt gróf Nádasdy Borbála írónő, akivel Ráfi Dénes középiskolai tanár beszélgetett könyveiről.

 

 

 

Az arisztokrata családból származó asszony Alsóperén született. 6 éves volt, amikor a családot kiűzték ősi birtokáról, Lepsényből. Édesapját, Nádasdy Pált bebörtönözték, édesanyjával és nővérével Balatonalmádiban egy ismerősnél húzódhattak meg, alkalmi munkákból tengődve.

A lehetetlen helyzetben 1957-ben, 17 évesen kényszerült minden nélkül elhagyni hazáját. Ausztriában és Németországban saját lábán kellett megállnia.

A sors úgy hozta, hogy két évig ünnepelt filmszínészként dolgozhatott, de a kínzó honvágy és a szüleitől való elszakítottság fájdalma erősebb volt a csábításnál, hogy a fényesnek ígérkezett színésznői karriernek szentelje életét. Nagyon sokat szenvedett, amikor egyedül maradva nevelte gyermekét Párizsban.

 

 

 

Később rendeződtek körülötte a dolgok. 50 éve Párizs mellett él építész férjével. Két gyermeket nevelt fel, három unokáját magyarul tanítja. Itthon, az elvesztett ősi birtok közelében, a Bakony erdejében, Mencshelyen szőlőt vásárolt, ahol a magyar föld termését fogyasztva a búbos kemencében és a rakott sparheltben készült ételek ízével is szoktatja családját a magyar hagyományhoz, az 1000 éves hazai örökséghez.

 

 

 

Édes-keserű, hazája iránti vágyakozással és szeretettel teli életrajzi naplói után az Ízes Élet című szakácskönyv Nádasdy grófnő újabb utazása a múltba. A boldog gyermekkor ízei, ételei, étkezési szokásai, a régi hagyományok összefonódnak az „új haza” franciás ízeinek élményeivel.

 

Szentes, 2012. 10. 17.
 

 

.