Imitált veszélyhelyzet, valódi együttműködés

Eredményes volt a gyakorlat szentesi közreműködőkkel

 

 

 

Az egyébként eddig teljesen biztonságosan működő műtrágya raktár területén történt baleset okozta veszélyhelyzet felszámolására került sor kedden délelőtt a Hódmezővásárhelyhez közeli Szikáncson. Azt azonban kijelenthetjük, hogy a raktár továbbra is biztonságos, hiszen csak elméleti veszélyre tettek gyakorlati lépéseket a közös gyakorlaton a Katasztrófavédelem és a társszervek szakemberei.

 

 

 

A szimuláció alaphelyzetében az IKR ZRt. szikáncsi raktárában rakodást végeztek teherjárműről villás targonca segítségével. A kialakított helyzet szerint a rakodást irányító személy telefonhívás miatt elhagyta a helyszínt, azonban a rakodás tovább folyt, és a targonca nekiütközve a szállító járműnek, felsértette annak üzemanyag tankját, és a hajtóanyag a raklapokon lévő zsákokban tárolt ammónium-nitrát műtrágya alá folyt.

 

 

 

A szituáció szerint egy elektromos szikrától meggyulladt üzemanyag a zsákokban tárolt műtrágyát is lángra lobbantotta, és a bár a zrt. munkatársai porral oltó készülékekkel megkísérelték a tűz oltását, nem jártak sikerrel. Ekkor értesítették a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletét.

Az ügyeltre befutott riasztásra a telephez közeli hódmezővásárhelyi, makói, valamint a szegedi egységek érkeztek – két, illetve egy-egy gépjármű fecskendővel, továbbá a hódmezővásárhelyi létrás járművel -, és megkezdték a tűz körülhatárolását és oltását, illetve a balesetben megsérült személyek mentését.

 

 

 

A helyszínen kiderült, hogy a lángra kapott műtrágyából keletkező füstfelhő – amely a kiérkezett katasztrófavédelmi mobil labor mérése szerint jelentős mennyiségben tartalmazott az egészségre káros nitrogénoxid és nitrogén dioxid vegyületeket – a széljárás miatt Szikáncs település felé tart, veszélyeztetve az ott élőket.

 

 

 

A cég telephelyén megszólaltatásra került a kézi sziréna, illetve a rendőrség járőrautói a szikáncsi utcákat járva hangosbeszélőn figyelmeztették az itt élőket, hogy ablakaikat, ajtóikat zárják be. Eközben a vásárhelyi polgármesteri hivatal, a katasztrófavédelmi igazgatóság és a társszervek részvételével a szikáncsi közösségi házban megalakult a műveleti törzs, amely fogadta a kárterületről érkező jelzéseket, és megtette a lakosság védelmét szolgáló további intézkedéseket.

 

 

 

A gyakorlati szituáció szerint egy szikáncsi házban ketten rosszul lettek, így őket, illetve a társaság telephelyén történt balesetben megsérülteket a az Országos Mentőszolgálat munkatársai láttak el, és szállították kórházba. A környezetvédelmi felügyelőség gondoskodott az oltás során szennyeződött oltóvíz megfelelő kezeléséről, míg a népegészségügy munkatársának javaslata alapján határoztak, hogy a lakosságot tájékoztassák, milyen később fellépő tünetek esetén forduljanak feltétlenül orvoshoz.

 

 

 

A gyakorlatot záró beszédében Szatmári Imre ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kijelentette: a jogszabály által előírt gyakorlathoz valamennyi résztvevő a lakosság védelmét segítően állt hozzá, a társszervek közötti hatékony és gyors együttműködés igazolta, hogy éles helyzetben is képesek lennének a lakosságot megvédeni, és a feladatokat végrehajtani. Az igazgató a gyakorlat végrehajtását megfelelőnek minősítette, és megköszönte a résztvevők munkáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2012. 10. 30.
 

.