Hat és fél évre ítélték a betegtársát agyonverő szentesi férfit

 

 

A Szegedi Törvényszék hétfőn hat és fél év börtönbüntetéssel sújtotta azt a férfit, aki február 5-én olyan súlyosan bántalmazta a szentesi kórház pszichiátriáján idős, magatehetetlen betegtársát, hogy a sértett néhány órával később meghalt.

 

A 35 éves GA. 1997 óta alkohol- és drogfüggősége miatt kialakult agresszivitása és más tünetei miatt többször kezelték pszichiátrián. 2011-2012 telén Szentesen egy lakókocsiban húzta meg magát, 2012. január 30-án innen vitték be önveszélyes viselkedése miatt a helyi kórház pszichiátriájára.

A férfi egy kórterembe került a későbbi sértettel, az agyvérzése miatt mozgásképtelen, idős férfival, aki éjszakánként gyakran ordibált, hangoskodott. A vádlott, aki emiatt nem tudott aludni, február 5-én hajnalban odament betegtársa ágyához és az orvos szakértői vélemény szerint legalább ötször ököllel arcon ütötte a sértettet. A férfi egyik vallomásában úgy fogalmazott: „Nem bírtam ki, hogy ne üssem meg.”

 

A bántalmazástól az idős férfinak eltörött az arc-, az állkapocs és orrcsontja, és rengeteg vért vesztett. Az ápolók a történtek után rögtön elkezdték a férfi ellátását, de a páciens néhány óra múlva meghalt. Halálát a vérveszteség mellett vérbelehelés és fulladás okozta.

A vádlott az elmeorvos-szakértő véleménye szerint betegsége miatt közepes mértékben korlátozott. Kiss Dániel tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a vádlott kóros elmeállapotát enyhítő körülményként kellett figyelembe venni, a férfi azonban védekezésre képtelen, idős betegtársát bántalmazta, akinek esélye sem volt az ellenállásra.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.

 

Szentes, 2012. 10. 01.
 

 

 

.