Berkecz István festőművész kiállítása

 

 

 

A Tokácsli Galériában 2012. október 4-én nyílt meg Berkecz István festőművész kiállítása. A zsúfolásig megtelt kiállítótérben szinte mozdulni nem lehetett az ismerősök, rokonok és családtagok között. A Berkecz család sok-sok tisztelője figyelemmel hallgatta Szirbik Imre polgármester kiállítás megnyitó gondolatait.

 

 

 

Több mint ötven éve fest szentesen Berkecz István szentesi pro urbe-díjas festőművész alkalmazott grafikus, tervező reklámgrafikus, art-design manager és címfestő mester.

 

 

 

Festészetében a realista, hiperrealista, impresszionista, szimbolikus és Iírai absztrakt kifejezésmódok párhuzamos művelője. Alkalmazott grafikában az embléma, az exlibris, a látvány,- arculat,- es belső tér tervezés, festészetében kezdettől fogva a szentesi utcák és tájak a kedvelt témái.

 

 

 

1944-ben születelt a Csongrád-megyei Mindszenten földmíves-kézműves családban. 1958-ban Drahos István Európa-hírű grafikusművész tanítványaként iratkozott be a Szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban Terney Béla festőművész, rajz,-ábrázoló geometria es művészettörténet tanár szakkörébe. Tokácsli Lajos festőművész meghívta a Móricz Zsigmond Művelődési Házban működő városi szakkörébe, amikor a Konczörvénynél festették mindkelten a városi kertészet üvegházának kéményét és nádkúpjait. A városi szakkörben Katona Imre is mestere volt. Ebben az évben teljesítette élete első megrendelését: a Szent Anna templom időszaki karácsonyi Betlehem-oltár háttér festményeit. "Klerikális reakciós" rokonsága és 56-os érzelmei miatt sokszori próbálkozás után sem vették fel a Képzőművészeti Főiskolára, az Iparművészeti Főiskolára, majd Képzőművészeti alaptagnak sem. A Hódmezővásárhely-centrikus művészetpolitikának egyébként sem volt kívánatos egy szentesi festő.

 

 

 

1964-ben dekoratőr iskolát végzett Budapesten. A hajdanvolt nívódíjas Szentesi Amatőrfilm Klubban több országos fesztiváldíjas kisfilmet készített barátjával néhai Szabó Árpáddal. 1975-ben mestervizsgát tett a címfestő/eredetileg címerfestő/szakmából az ország első Kovács-cégnél Budapesten. Másfél évig tanított rajzot a Klauzál utcai általános iskolában. A Balázs Árpád zeneszerző es Oltyán Lajos tanár nevével fémjelzett "Éneklő Rajok" országos fesztiválsorozat évente változó emblémáit es színpadképeit készítette.

Egyéb tanulmányai után 1991-ben szerzett art-design- manager diplomát a Magyar Iparművészeti Akadémián. 1957 óta kiállító, egyénileg és csoportosan is, több mint 30 alkalommal az ország számos városában es Budapesten is. 2006 májusában Párizsban a Galerie Undergroundba a 13 másik ország művészeivel /meghívásos/.

Emblémáit sok hazai és nemzetközi cég használja. Illusztrálta és borítóit tervezte több szentesi könyvtári és levéltári kiadványnak. A szentesi Szent Anna Egyházközösség részére új karácsonyi időszaki oltárképet festett. Elkészített a Kálvária temető felújított stációihoz az új festmények terveit.

A Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat reklámgrafikusaként több termék nevét adta, címkéjét, csomagolását tervezte. Grafikus feleségével együtt hívta Szász Endre munkatársnak Hollóházára, de életük másként alakult. A ZANDERS FEINPAPIERSAG pályázatán mindkettőjük magyar népi ihletésű grafikája szerepelt a cég 1992 évi naptárán a világ másik 10 művészével. A HM országos művészeti seregszemléin sok első-, és különdíjat szereztek a szentesi Helyőrségi Klubnak, amelyek művésztelepi meghívásokkal is jártak. Munkái, tervei közül néhány, amelyekkel naponta találkozhat a közönség:

- a Kossuth utcai kovácsoltvas cégérek

- a Lajtha László Zeneiskola emblémája

- a kórházi kápolna szentélye

- a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár csapatkarjelzése

- az Árpád-kori Lovas íjász emlékmű

- Tömörkény községcímere

- Nagytőke község címere es zászlaja

- a Kiséri Napok emblémája

 

Száznál több alkotása található külföldi és hazai gyűjteményekben. Koszta József es Kovács Károly nagy szentesi festőelődök szellemiségének követője. 2011. október 23-án Szentes Városért Emlékérem kitüntetésben részesült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.szentesinfo.hu/berkecz

 

Szentes, 2012. 10. 04.
 

 

.