A hősök és áldozatok emléke Szentesen

 

 

 

 A II. világháború legnagyobb magyar tragédiájáról, a doni áttörés 69. évfordulójáról emlékeztek meg 2012. január 12-én országszerte és Szentesen.

 

 

 

1943. januárjában, a Don mellett, a hazától több ezer kilométerre vívott élet-halál harcot mintegy 200 ezer magyar katona. A sokszoros túlerővel szemben, a fagyos télben is próbálták teljesíteni küldetésüket. Hősök voltak, akik a kilátástalan helyzetben is az utolsó leheletűkig küzdöttek a túlélésért, a haza szolgálatáért. A hősök azonban áldozatok is voltak, akiket a II. világháborúban, a hitleri vezetésnek megfelelni akaró politikai és katonai vezetés kényszere küldte a hazától távol.

 

 

 

Azok a katonák, akiknek már a kilátástalan lehetőségek ellenére azt mondták akkor, és ott kell szolgálniuk. Közülük 150 ezren meghaltak, megsebesültek, hadifogságba kerültek. A doni katasztrófa örök fekete foltja marad a magyar történelemnek.

 

 

 

Az áttörés évfordulóján mécses gyújtottak a város vezetői, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége a fegyveres testületek vezetői és az egyházak, pártok képviselői a Kurca parton a Széchenyi-liget bejáratánál található II. világháborús emlékműnél.

 

 

 

Szentes, 2012. 01. 12.
 

 

.