Futás életre, halálra ...

avagy életveszélyes-e a liget?

 

A címre először is válaszoljunk, hogy IGEN! Ez jól látszik a képen is, hogy a sétány és a futópálya melletti egyik gesztenyefa elöregedés miatt kidőlt. Pont úgy, hogy pont a sétányra és az új gumiborítású futópályára esett.

A felvételek még szeptemberben készültek, de akkor nem lehetett mást tenni, mint hogy eltakarítják a szakemberek a fát. Most viszont talán lehetőség lesz arra, hogy egy nagyszabású megújítási program induljon el.

 

 

 

A szakemberek a fenti sorok olvasása közben csóválják a fejüket, hogy "nem olyan nagyszabású", amit terveznek, de az elmúlt évek alatt nem volt mód a liget faállományának felmérésére és részleges megújítására. Most viszont a szakemberek a 2012-es költségvetésbe beletették ezt programot.

 

Ez arról szól hogy felmérik a liget faállományát, és ha kell akkor alpin technikával megmetszik vagy kivágják a beteg fákat ágakat, valamint gondoskodnak azok pótlásáról.

Évekkel ezelőtt márt volt erre kísérlet, de akkor olyan nagy felháborodást váltott ki, hogy volt aki az egyik fához akarta magát láncolni!!!

 

 

Ha így megy tovább, akkor 2013-ban túlélő akadályfutó bajnokságot lehet Szentesen rendezni! Az nyer, aki túléli! Agyrázkódással a második helyen lehet végezni. Egyéb törésekkel a harmadik hely a kiadó! :-(

 

A képek láttán talán nem kellene fokoznunk a megújítás jelentőséget, csakhogy azóta még egy másik fa is kidőlt, ami tényleg majdhogynem tragédiát okozott. Az egyik futó éppen elhaladt, amikor mögötte nagy robajjal kidőlt egy másik fa. Mikor már felocsúdott a történtek után és szemei előtt lepergett élete, tovább futott és pár méterrel arrébb egy nagy faág szakadt le ami majdnem maga alá temette. Ezután elment minden kedve a futástól. A szomorú az esetben, hogy ez egy igaz történet!

 

 

 

A hétköznapi ember is egy kis odafigyeléssel is meg tudja állapítani, hogy nagyon betegek a szentesi liget fái. Közel egy hónappal hamarabb érkezik el az ősz a ligetbe. Ez azt jelenti, hogy a liget gesztenye fái éppen egy hónappal hamarabb hullajtják el leveleiket, mint ahogy azt kellene. Ezt egy gomba betegség okozza. Permetezni kellene ellene.

Az északi sétány melletti gesztenye sor alatt már negyven évvel ezelőtt sétáltunk így azok több mint fél évszázadosak. Elöregedtek.

A nagy lombok alatt pedig nehéz a pótlás (erre jó példa a Hősök Erdeje)! A fák növekedésének tér kell, valamint van egy olyan szabály, hogy a kipusztult fa helyére nem szabad másikat ültetni, csak attól méterekkel távolabb.

 

 

 

Reméljük most közösen összefogunk, hogy ligetünk megmaradjon, míg ha pár évig imitt-amott hallatszik a láncfűrész hangja, vagy pedig kitehetjük a táblát, hogy ÉLETVESZÉLYES! BELÉPNI TILOS!

 

Szentes, 2012. 01. 06.
 

.