11 év fegyház a szentesi ékszerrablónak

 

 

 

Jogerősen tizenegy év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 2010 októberében kirabolt egy szentesi ékszerüzletet.

 

A büntetett előéletű szentesi férfit már korábban is elítélték fegyveres rablásért. A letartóztatását megelőzően egy kft.-nél raktárvezetőként dolgozó Mészáros Gábor József 2010 őszén még Kecskeméten élt és dolgozott, de azt tervezte, hogy visszaköltözik szülővárosába Szentesre. Ezért munkaviszonyát október 15-ével megszüntette, egy kölcsönkapott autóval Szentesre utazott, miután munkáltatójával és magánszemélyekkel szemben jelentős tartozást halmozott fel és hagyott hátra. A vádlott október 19-e előtt a várost járva felfigyelt arra, hogy az Opál Óra- és Ékszerüzlet környékén viszonylag kicsi a forgalom. Ekkor úgy döntött, hogy – tekintettel anyagi gondjaira, tartozásaira – bűncselekmény elkövetésével fog pénzt szerezni.

A reggeli órákban magához vett egy gáz-riasztó pisztolyt, aminek csövére egy műanyag hengert erősített, hogy azt a látszatot keltse, a fegyver hangtompítóval ellátott. Az évek óta birtokában lévő fegyvert korábban édesanyja lakásának padlásán rejtette el, de erről a család tagjai nem tudtak. Délután 2 óra 6 perckor – miután pulóverének kapucniját ráhúzta a fején lévő baseball-sapkára – lépett be a boltba, ahol csak az üzlet alkalmazottja, T. Andrea tartózkodott. Ekkor a vádlott elővette a riasztófegyvert, annak csövét az eladó felé fordítva felszólította az alkalmazottat, hogy az ékszereket kezdje el bepakolni a vádlott hátitáskájába.

 

Az eladó a fegyvert valódi lőfegyvernek vélte, és a felszólításnak engedelmeskedve az ékszereket előbb egyesével, majd a vádlott parancsára már tálcástól rakta a táskába, de közben észrevétlenül megnyomta a pult alatt található úgynevezett „néma riasztót”, amely az ékszerüzlettel kapcsolatban lévő vagyonvédelmi központban jelezni kezdett. Ekkor megcsörrent az üzletben lévő telefonkészülék, és a vádlott gyanítani kezdte, hogy riasztás történhetett, ezért a hátitáskát magához véve, sietve távozott az üzletből, a pár utcával arrébb álló kocsijához ment, majd Kecskemét irányában elhagyta Szentest. Útközben a fegyvert darabjaira szétszedte, és az alkatrészeket egymástól több kilométernyi távolságra kidobálta a kocsiból.

 

Kecskeméten az autót visszaadta tulajdonosának, majd hazament, összetépte és elégette a bűncselekmény idején viselt ruháit. Ezt követően felhívott a vádlott egy általa ismert – de az eljárás során ismeretlenül maradt – személyt, akiről tudta, hogy bűncselekményekből származó értéktárgyak további értékesítésével foglalkozik. Ezzel a személlyel később találkozott a vádlott, átadta az ékszereket, amelyekért 185 ezer forintot kapott. Ezt az összeget tartozásainak részbeni törlesztésére fordította.

 

A vádlott az ékszerüzletből összesen 208 gramm arany ékszert vitt el, a boltot üzemeltető kft.-nek 2 millió 496 ezer forint kárt okozva, amely később nem térült meg. A vádlott elfogása után bűnösségére is kiterjedő, ténybeli beismerő vallomást tett, melyet a bírósági tárgyaláson is fenntartott.

 

Szentes, 2012. 01. 06.
 

 

.