Szőke Lavina 2011

 

 

 

Befejeződött a BLOND AVALANCHE 2011 elnevezésű számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat.

A szeptember 22-i, csütörtöki bemutatón részt vevő magyar, román, szlovák és ukrán katonák bizonyították: felkészültek egy esetleges tiszai árvíz okozta károk következményeinek együttes elhárítására. A gyakorlaton megfigyelőként részt vettek az Ohio-i Nemzeti Gárda és a Cseh Hadsereg képviselői is.

 

 

 

Látványos bemutatóval zárult szeptember 22-én, csütörtökön a Szőke Lavina 2011 elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlat Szentesen, a Tisza partján. A részt vevő nemzetek katonái egy feltételezett árvízi helyzetben a „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj kötelékében bizonyították felkészültségüket, magas szintű együttműködő képességüket. A zászlóalj parancsnoka Bátor Ferenc alezredes volt.

 

 

 

A mintegy 700 fős Tisza-zászlóalj magyar-román-szlovák-ukrán közös alegységének alaprendeltetése a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett árvizek, illetve más természeti csapások, ökológiai katasztrófahelyzetek esetén az érintett lakosság megsegítése, a károk elhárításában való részvétel.

 

 

 

A négy műszaki századból álló ideiglenes katonai szervezet törzse évente tart törzsvezetési gyakorlatot. A szervezetet és az eszközrendszert úgy alakították ki, hogy egy árvédekezés során képesek legyenek a hatékony beavatkozásra, életek mentésére, a töltések megerősítésére. Mindig az az ország adja a parancsnokot, amelynek a területén zajlik a gyakorlat.

 

 

 

Ez a gyakorlat egyedülálló volt a zászlóalj eddigi történetében: most először mutattak be teljes dinamikájában egy mentési folyamatot – úgy, ahogy az a valóságban is történik.

 

 

Szentes, 2011. 09. 23.

 

 

.