Népszámlálási tudnivalók

 

 

Október elsején kezdődik és egy hónapig tart a 2011-es népszámlálás, amelyben az összes magyarországi lakost, lakást és lakás céljára használt ingatlant felmérik.

A népszámlálásról részletes tájékoztatást a www.nepszamlalas.hu weboldalon olvashatnak. Az előkészületek már folynak, ennek részeként befejeződött Szentesen is a számlálóbiztosok képzése.

 

Körzetünkben mintegy száznegyven számlálóbiztos keresi majd fel az embereket október 1. és 31-e között, hogy a lakásukról és az abban élő személyekről kérdőívet töltsön ki. Városunkban a népszámlálásban összesen 180-an működnek közre. A számlálóbiztosként a minket megkereső személyeket a (80) 200-224-es zöld számon ellenőrizhetjük.

 

A kérdőíveket a számlálóbiztosok minden háztartásba kiviszik szeptember 27-e és 30-a között, a nyomtatványok kitöltésére háromféle lehetőség van. Az egyik a hagyományos módszer: a kérdezőbiztos kérdezi meg az adatokról a családokat, a másik az, hogy a háztartásokban élők önállóan töltik ki a kérdőíveket; előbbi október 1-je és 31-e között történik, utóbbira október 1-jétől 16-ig van lehetőség.

 

A harmadik az idén először lehetővé tett online népszámlálás: október 1-jétől, szintén október 16-ig az enepszamlalas.hu weblapon is leadhatjuk adatainkat, ehhez a számlálóbiztosok által kézbesített csomagban találunk azonosító kódot.

 

A népszámláláson kétféle kérdőívet kell kitölteni. Az egyik a lakáskérdőív a másik egy személyi kérdőív. Ez utóbbiból az október elsejéig meghozott csomagban egyet kapunk, ahhoz majd később kell annyit kérni a számlálóbiztostól, ahányan a lakásban élnek (fontos, hogy nem a hivatalosan bejelentettek számítanak, hanem azok, akik életvitelszerűen a lakásban élnek). A kérdőíveket nemcsak magyarul, hanem 18 egyéb nyelven is elkészítették, a kisebbségi nyelvek mellett angolul, kínaiul, oroszul, franciául is. A cigány lakosoknak beás és lovári nyelven is készült kérdőív.

 

A lakáskérdőívek értqBrtGl1FvmE a lakások adatait rögzítik. A személyi kérdőívek a háztartásban élők számára, gazdasági aktivitására, foglalkozására, a munkahelyre jutásuk módjára, valamint a szenzitív adatokra, azaz az anyanyelvre, a nemzetiségi, etnikai hovatartozásra, vallásra, egészségi állapotra vonatkozó kérdéseket tartalmaznak. Ez utóbbiakra nem szükséges válaszolni, egyébként viszont kötelező a részvétel a népszámlálásban – aki az alapkérdésekre nem válaszol, az ellen szabálysértési eljárás indulhat.

Szentes, 2011. 09. 21.

 

 

.