Szentesen a katonai attasé testület

 

 

2011. szeptember 13-án Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél tett látogatást a Magyarországra akkreditált katonai attasék testülete. A testület tagjaiként jelen voltak az Albánia, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Horvátország, India, Kínai Népköztársaság, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szerb Köztársaság, Törökország és Ukrajna katonai képviselői.

 

 

A vendégeknek Nyers József mk. ezredes, az ezred parancsnoka tartott tájékoztatót az alakulat rendeltetéséről, feladatairól, szervezetéről, nemzetközi szerepvállalásáról. A tartalmas előadás után statikus bemutatón ismerkedhettek meg az alakulat technikai eszközeivel. A búvár kiképző bázison különböző búvár felszereléseket, öltözékeket láthattak, majd a búvár kiképzés egy-egy gyakorlati mozzanatát figyelhették meg.

 

 

 

Az alakulat Csapatmúzeumában betekinthettek Szentes katonatörténelmébe az 1848-49-es Szabadságharc után, a laktanya megalakulásának korszakába, a műszakiak múltjába, és az ezred jelenébe.

 

 

 

A vízi gyakorlóterén jelenleg zajló átkelés kiképzés közben, PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépjármű rakodóterén, a Tisza közepéről láthatták a BMK-130 tolóhajó vízre tételét, a PMP hídelem vízre dobását, majd összekapcsolásukat komp elkészítéséhez. Ezt követően az akkor megépített 80 tonnás komppal történt vízi utazás közben figyelhették meg a katonák tevékenységét.

 

 

 

Az attasé testület doyenje (a legrégebben beosztást ellátó attasék közül választott tag, mint rangidős), Darko KERE©A ezredes, horvát katonai attasé kifejezte, hogy igen jól felkészült, képzett szentesi katonákat láttak, és örömükre szolgált, hogy betekinthettek a műszaki alakulat életébe, munkájába.

 

Szentes, 2011. 09. 15.

 

 

.