Afrika - Szentes

 

 

 

Baranyi Antal Gábor és Vukovich Sándor hatalmas fába vágta a fejszéjét, amikor az ez évi kerékpáros túrájukat szervezték. 6000 km-t akartak tekerni, egészen Afrikától Szentesig.

Észak-Afrikába utaztak, hogy onnan tekerjenek haza, és ezzel a túrával felhívják a figyelmet egy adománygyűjtő akcióra. A Szentes Kistérség Mentőalapítvány számára egy 600 ezer forintos értékű LSU motoros váladékszívó rendszer felszerelésére gyűjtöttek.

 

 

 

- Tudjuk, hogy nagyon készültetek az útra, és így utólag tényleg arra készültetek, ami ért benneteket??

- Nem egészen. Fizikálisan fel voltunk készülve, de a melegre, vagyis a hőségre nem lehetett. Közel 60 fok volt nappal, így híján voltunk a hidegvíznek. Próbáljon bárki langyos vizet inni, előbb utóbb rosszul lesz tőle.

 

 

 

- Mit tudtatok enni?

- A fehérszalonna igazi sültszalonnává vált a táskákban. A kolbász gyorsan megromlott. A lekvárok és a mogyorókrém felforrósodott. Szóval főként a rizs volt a favorit, akár Nutellával, de esténként zacskós leves Toncsi módra.

- Ez mit jelent?

- Tésztával és erőleves kockával lett tuningolva, hogy legyen benne elég kalória!

 

 

 

- Volt-e olyan pillanat, amikor tényleg veszélyben voltatok?

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, de sikerült mindent megoldanunk. Volt olyan, hogy 25 km-re maradt kettőnknek 7 dl víz a sivatagban. Tudni kell, hogy ha valaki 60 fokban csak áll, akkor egy óra alatt 1 litert izzad. Szóval az necces volt. De találkoztunk mérgező és veszélyes állatokkal.

- Az emberek?

- Nagyon segítőkészek voltak. Legfontosabb feladat volt a víztartalékunk folyamatos feltöltése. Volt olyan nap, amikor 16 litert ittunk!

 

 

 

 

 

 

- Hazafelé mikor hallottál először magyar szót??

- Padovában, Olaszországban, amikor is Csendes Zoli barátom csatlakozott hozzám. Ő 1300 km-t tekert velem, és újra erőt adott.

- Végezetül, mekkora távot teljesítettél?

- 5030 km lett a vége!

 

 

 

- És hogy gondolod, itt vége is ennek a túrának?

- Nem, mert készülünk egy élménybeszámolóval és egy filmmel, mely összefoglalja a közel 60 napos megpróbáltatásunkat. Addig is, amíg elkészülünk vele íme egy kis videó összefoglaló a Mozaik olvasóinak!

 

 

Szentes, 2011. 09. 14.

 

 

.