250 bográcsban rotyogott a lecsó

 Lecsófesztivál 2. nap

 

 

232 csapat nevezett a jubileumi szentesi lecsófesztiválra, de ez nem azt jelentette, hogy ugyanennyi bográcsban rotyogott a lecsó. 250 bográcsot sikerült megszámolnunk a három utcában, mely utcákra nyugodtan kitehettük volna a megtelt táblát.

 

 

 

Ezen a napon délelőtt gyermekprogramok várták a kicsiket és a Fúvószenekar ráhangolódása után a Tücsök Zenekar szórakoztatta a gyermekeket.

 

 

 

Több helyen már ekkor elindult a lázas készülődés a délután 3 órakor kezdődő lecsófőzésre. Vágták, darabolták, hámozták, taposták, ki-ki a saját ízlése szerint készítette el a lecsóhoz való anyagokat.

 

 

 

A csapatok idén is nagyon készültek az asztaldekorációkkal, így láthattunk egy kalózhajót is teli kalózokkal, akik ha másként nem is ment főztek maguknak lecsót, de lebegett annak a ténye, hogyha nem sikerül, akkor zsákmányolnak egy-két bográccsal.

 

 

 

Délután 3 órakor elkezdődött a tízedik lecsófesztivál. Ekkor kaptak lángra a tűzhelyek, melynek meggyújtásához a szervezők biztosították a gyújtóst. Mi is lehetett volna más, mint egy újság, melynek a neve tényleg GYÚJTÓS volt. Ebben érdekes cikkek, érdekes receptek kaptak helyt. Ha kiolvasta az asztaltársaság, akkor tűzre vele, és kezdődhetett a főzés.

 

 

Mészáros Zsoltán számolt vissza tíztől és ezután füstbe borult a COOP áruház környéke.

 

 A második nap 1. képgalériája ITT tekinthető meg!

 

 

 

Rengeteg féle lecsóval találkoztunk, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy ahány ház (vagy bogrács) annyi lecsó készül a fesztiválon. Egy érdekes lecsót mindenki csak emleget, de ez eddig sehol nem jelent meg annak a receptje, ez pedig a csokis lecsó. A GYÚJTÓS újság ebben is rendkívüli, mert abban megtalálható a recept, mely a tengeren túlról érkezett és érdekes módon szentesi kötődése van.

 

 

 

Nem csak a lecsók terén voltak eltérések, hanem a bográcsok terén is. Volt itt 500 literes nagybogrács, rézüst melyben a berlini nagykövetség egykori séfje főzött kapros-tejfölös lecsót, de akadt cserépedény is, melyben mozdítás nélkül értek össze az ízek.

 

 

 

A lecsófesztivál egyik vendége Szőke András volt, aki végigjárta az asztaltársaságokat és mindenkihez volt egy pár keresetlen szava. Mi is megkérdeztük a szentesi lecsóról és, hogy annak pontosan mi is a titka.

Íme Szőke Bandi receptje videón:

 

 

 

 

Miközben rotyogtak a lecsók, egy másik vendég is megérkezett a fesztivál helyszínére. Ő Baranyi Toncsi, aki egészen Afriából tekert haza. Tettével és küzdelmével a figyelmet akarta felhívni, hogy támogassuk a Szentesi Kistérségi Mentő Alapítványt, akik egy műszerre gyűjtenek, hogy mind a négy mentő egyforma felszereltséggel rendelkezzen.

 

 

 

 

 

 

 

60 nap alatt összesen 5030 km-t tekert Toncsi, akit a család és a barátok már nagyon vártak a lecsófesztiválon.

 

 

 

Az első szentesi lecsófesztiválon 2002-ben még csak 36-an főztek. A zsűri, akkor még bírta gyomorral, de mára már a több száz bogrács tartalmát nem tudja végigkóstolni, ezért sorsolással választják ki a legjobb lecsót.

 

 

 

A lecsófőző verseny zsűrije a VI. Szentesi Lecsófesztiválig végigkóstolta valamennyi induló lecsóját, de 2007-ben nem vállalkozott arra, hogy mind a 230 féle lecsót végigkóstolja. Ezért szemrevételezés után a Dr. Horváth György gyógyszerész által vezetett testület úgy döntött, hogy sorsolással döntik el a dobogós helyeket.

 

 A második nap 2. képgalériája ITT tekinthető meg!

 

 

 

A nyerteseknek így nem csak lecsójuknak kellett lenni, hanem „malacuknak” is. Azóta is ezt a jól bevált gyomorkímélő módszert alkalmazzák, mert míg a lecsóreceptek tárháza kimeríthetetlen, addig a gyomor befogadóképessége véges.

 

 

 

Közel tizenöt ezren vettek részt a lecsófesztiválon és a közönséget neves előadók szórakoztatták. Fantasztikus fellépést produkált Kasza Tibi, aki rocksztárképzőt tartott gyerekeknek, de volt itt Zumba bemutató is.

 

 

 

 

 

 

 

A rendezvény főszervezője HUNOR-COOP Zrt. fontosnak tartja a magyar termékeket és a magyar ízeket. Ennek jó bizonyítéka a lecsófesztivál, melyen helyt kapott a Magyar Áruk Utcája is.

 

 

 

És akkor jöjjön az eredmény! A nyerteseknek nem csak jó lecsójuk volt, hanem szerencséjük is, ezáltal a X. Szentesi Lecsófesztivált a Bába nénik csapata nyerte. Második lett Szűcs István és csapata a nagyon érdekes "köcsög lecsóval". Harmadik helyen a Lengyel Nyugdíjas Klub csapata nyerte el a bronz fakanalat.

 

 

 

Különdíjat kapott a 97-98 Vízilabda Team, a Lecsókolom csapata és a Parkerdő Otthon csapata.

Az idei évben is volt kóstolójegy, melyet gyűjtve értékes nyereményeket vehettek át a gyűjtésben a legeredményesebbek.

Harmadik lett a Vöröskereszt csapata, második a Szentes Radiológia, kiknek sugárzott az arca az örömtől, és első lett a Délkertész csapata.

 

 

 

Ahogy közeledett az este a Kelet Lányai léptek a színpadra, akik fergeteges hastáncprodukcióval szórakoztatta a közönséget. Többen nem is mertek arra nézni, mert egy jóllakott gyomornak mit is jelenthet egy remegős has látvány. Rossz volt belegondolni, hogy milyen visszafordíthatatlan folyamatok indulnának el.

Ez mindazt bizonyítja, hogy egy fantasztikus produkción szórakozhattak azok, akik nem ették magukat degeszre.

 

 

 

És végezetül jöjjön a két sztárvendég fellépése, akiknek műsora zárta a X. Szentesi Lecsófesztivált.

 

 

 

Először Koós János és felesége szórakoztatta nem csak az időseket. A fiatalok is hatalmasat nevettek a jó humoráról híres művészen.

 

 

 

Keresztes Ildikó pedig örült, hogy abban a pillanatban senki sem a tv előtt ült mikor ő a színpadra lépett, pedig éppen akkor kezdődött az X-Faktor új szériája.

 

 

 

A 2011. évi lecsófesztivált egy fergeteges tűzijáték zárta.

 

 

Szentes, 2011. 09. 06.

 

 

.