Múzeum - pedagógia

Modern látványtár nyílik a Koszta József múzeumban

 

 

 

Uniós támogatással új, a múzeumpedagógiai munkát és a kutatást segítő látványtárat alakítottak ki a szentesi Koszta József Múzeum Széchenyi ligetben található épületében.

2011. augusztus 11-én tartották a megyei fenntartású múzeumi szervezethez tartozó szentesi Koszta József Múzeum ligeti épületében annak a TIOP pályázatnak a nyitó rendezvényét, amelynek keretében a műemléképületben 54.885.401 Ft-os európai uniós támogatással felújítás, modern látványtár, valamint korszerű tömörraktár valósul meg.

 

A beruházáshoz tartozik olyan iskolai oktatást segítő múzeumi órák, informális képzést erősítő foglalkozások szervezése, melyeken a résztvevők élményszerűen, eredeti műtárgyak körében, vagy védett természeti környezetben, a modern technika segítségével ismerhetik meg a népi hagyományokat, a történelmet, a művészeteket és a természetet.

 

 

 

A látványtár célja, hogy a múzeumban felhalmozott tárgyak bemutatásával és a múzeumpedagógiai foglalkozások révén az ide látogatók közelebb kerüljenek a természeti értékekhez és az emberi alkotások megismeréséhez. A kialakításra kerülő régészeti látványtár, a képzőművészeti látványraktár, valamint a régészeti tömör raktár - mellyel az intézmény régészeti tárolókapacitása 100%-kal emelkedik - az oktatást, kutatást és tudományos munkát segíti.

 

 

 

Dr. Béres Mária régész, a múzeum igazgatója, a nyitórendezvényen ismertette a projektet, valamint bemutatta a már eddig megvalósított eredményeket.

Ezt követően Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógus a látványtár múzeumpedagógiai hasznosításának lehetőségeiről beszélt.

A felújítások után a múzeum ligeti épülete 570 négyzetméteren egymással összefüggő, harmonikusan illeszkedő funkcióval, korszerű tartalommal és műszakilag is megújulva: látogatóközpontként, valamint tudományos, kutatói és oktatói bázisként várja az érdeklődőket. A felújítás és a látványtár kialakítása - melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatott – várhatóan az idei év decemberében fejeződik be.

Szentes, 2011. 08. 17.

 

 

.