Kagylótutaj a Kurcán

Béláim gondolkodjunk!

 

Többen emlékeznek, hogy volt a Mozaikon egy Béláim gondolkodjunk sorozat, amikor is Kurcával történő gondokat próbáltuk megfejteni, megoldani. A Béláim gondolat egy régi magyar filmből ered, és a keresővel mindenki tájékozódhat a Bélák közös gondolkodásáról. Szóval, aki az ügyben kortól és nemtől függetlenül mindenki Béla a cikkben!

 

 

 

Lássuk, most mi is történt. Vízisaláta néven is ismert kagylótutaj lepte el a Kurca városi szakaszát. Kezdetben csak a csatorna kórházi részén, majd miután a beengedett friss víz megmozdította, már a városi szakaszon is elterjedt.  Kalamusz "Béla", a Gerecz "Béla" Horgász Egyesület elnöke elmondta, hogy az augusztus 20-ki horgászverseny résztvevőit még nem zavarta, azonban miután leállt a vízutánpótlás, egyre nagyobb számban látható a vízen az úszó növény.

 

 

 

A víz tetején lebegve indákat és azokon kis növényeket növesztve szaporodik, ha jó a helye, elég gyorsan. Gyökereire előszeretettel ívnak a halak, az ivadéknak is jó búvóhely. Trópusi növény, ezért a szabadban csak a fagyokig tartható – mindez akkor jó, ha akváriumban van tartva vagy kerti tóban –  csakhogy a Kurcában bukkant fel ez a tájidegen növény.

 

 

 

A különös az, hogy a Kurca felső szakaszán egyáltalán nem látható ez a trópusi vízinövény. A vízügyi szakemberek most vizsgálják az eredetét és mivel Magyarországon nem honos fajról van szó, ezért megpróbálják eltávolítani a vízről. Ez azért is fontos, mert a jelenlegi hőség kedvez a növény gyors szaporodásának.

Megkérdeztük Balogh Bélánét, hogy ekkora mennyiségben, hogyan terjedhetett el ez a növény:

- Szeretnék minden Bélát tájékoztatni arról, hogy igaz gyorsan szaporodik ez a növény, de annyira nem, hogy azt jelentse, hogy valaki a megunt akváriumát a Kurcába öntve került bele a vízisaláta, vagy másnéven kagylótutaj. Ahhoz, hogy ilyen mértékben jelenjen meg, komoly mennyiségnek kellett belekerülni a vízbe, így feltételezhető, hogy ha nem is a szó legszorosabb értelmébe véve "környezteti szennyezés" okozta a növény megjelenését. Mivel tájidegen így az eltávolítható, de ez mind munka és pénz.

Folytatjuk!

Szentes, 2011. 08. 25.

 

 

.