Béláim gondolkodjunk!

Halpusztulás az Alsó-Kurcán!

 

 

 

A szentesi horgászok halpusztulást vettek észre a Kurca alsó szakaszán az elmúlt napokban. Na nem tömeges szektás öngyilkosságról számolhatunk be, hanem megfulladtak a halak a vízben! Nem nonszensz?

Vízbe sokan fulladtak már, de hogy a halak sem bírják?

 

 

 

 

 

Na azt a vizet ami ezen a szakaszon folyik, azt szinte egyik hal sem élné túl (oxigén tartalma szinte nulla), mert Bélától úgy tudjuk, hogy a szennyvíztelepről jött bele egy kis prösszenet a vízbe, mely ezt a galibát okozta. Most mindenkiben megindul a felháborodás, hogy hogyan is csinálhattak ilyet?

 

 

 

A telepem műszaki probléma adódott, és ők nem mondhatják, hogy most akkor mindenki tartsa vissza azt ami testnyíláson ki akar jönni, mert szó szerint beszart egy szivattyú!

Ha akarják, ha nem a szennyvíz az jön! Itt már vélemények ütköznek, mert szakértő Bélák szerint, a rendszernek van annyi tartaléka, hogy egy ideig visszatartható a szennyvíz, csakhogy akkor lehet, hogy az alacsonyabban fekvő Kiséri részt önti el az áradat, melyet ugye senki sem akar!

Így hát a szükséges rosszat választva beleprösszentettek a Kurcába, ami ilyen hőségben ezt okozta. Szó szerint szarügy lett belőle!

 

 

 

A horgászegyesület kártérítéssel nem élhet, mert a Kurca belvízelvezető csatornává van minősítve, melybe saját felelőségére telepít halakat.

Ha minden igaz a vizesek évente 10 mázsa halat pottyantanak a Kurcába, melynek betételét még nem sikerül lefényképeznünk, na most akkor ez a halmennyiség az, mert kb. ennyi hal pusztult el.

 

 

 

Amikor az eset megtörtént, kérdés, hogy a szivornya miért nem indult meg ? Vagy ha ment, mert valakinek öntözővíz kellett a rendszerből, akkor azonnali kárelhárítás címen a prösszentés előtt miért nem mozdították meg a vizet, hogy hígabb legyen a fröccs? Mindenesetre a Bélák gondolkodnak, hogy az ilyen esetet hogyan lehet kivédeni, de addig is a védjük meg természeti értékünket a Kurcát!

 

 

Szentes, 2011. 08. 26.

 

 

.