A Damó rejtélye

Búcsú az iskolától

 

 

 

Gyertyafényes búcsúzásra várták a volt tanárokat és diákokat a Damjanich János Általános Iskolába sokaknak csak a DAMÓBA!

 

 

 

2011. június 24-én Kárpáti Lajos egy videó felvétel levetítésével kezdte a visszaemlékezést, majd a volt igazgatók közül Négyesi János emlékezett vissza igazgatóságára (1975-1985). Megtudhattuk, hogy hogyan lett az iskolának tornaterme, milyen nagy közösségi élet folyt egykoron ebben az intézményben.

 

 

 

A visszaemlékezők viszont már több napja dolgoztak azon, hogy egy nagy meglepetéssel rukkoljanak elő, amelyről többen csak hallotta szájhagyomány útján és Indiana Jones technikával felkutatták azt. Akkor jöjjön a sztori.

 

 

 

1969-ben (hogy miért ekkor az majd kiderül) elrejtettek, azaz befalaztak valamit a Damjanich János Általános Iskola aula részének falába. Kárpáti Lajos intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a volt tanárok (Cseuz László és Nagy Lajos) hívták fel a figyelmét, hogy annó valamit örökül hagytak az elődök.

Mivel az iskolát bezárják így megkeresték amiről sokan csak hallottak. Annyit tudtak, hogy az iskola udvari hátsó kijárata mellett kell keresni a rejtekhelyt, ahol egy kis műanyag doboz bújt meg. Nem akarjuk lelőni a poént, így mindenkit arra kérünk, nézze meg a feltárás pillanatait videónkon.

 

 

A kincs feltárása után minden résztvevő egy-egy mécsest helyezett a város egyetlen aradi vértanú emlékműje elé, majd jelképesen lakatot tettek az intézményre. Persze ez a lakat dolog nem erre az alkalomra lett kitalálva, hanem már évekkel ezelőtt a végzős diákok egy lakatkát helyeztek el egy vasból készült szívre, melynek a kulcsát megőrizve, mindig lesz valamilyen "kötődésük" az iskolához!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2011. 07. 03.

 

 

.