Szentes város "főutcája", a Kurca

 

 

 

2011. június 2-án Szentes város "főutcája", a Kurca címmel rendezett konferenciát az Együtt Szentesért Egyesület és az ATIKÖVIZIG, valamint a Szentesi Levéltár.

 

 

 

Az ifjúsági ház vetítőterme megtelt érdeklődőkkel, akiknek Nagy Géza, Labádi Lajos, ifj. Cseuz László és Korom Pál beszélt a városunkat átszelő folyócska történetéről és sajátosságairól.

Elődeink miatt lett a Körös egykori élő ágából zsilipek közé szorított csatorna a Kurca. Sorsát egy, a 19. század derekán hozott helyi népgyűlési döntés pecsételte meg.

 

 

 

Az 1800-as évek közepéig, vagyis a folyószabályozás előtt annyi vizet tudott szállítani a Kurca, mint a Körös. Csupán 3,5 méteres volt a vízszintingadozás, így nem véletlen, hogy tucatnyi vízimalom működött az egykori folyóág mentén, a Tiszán közlekedő hajók pedig képesek voltak bejönni a város alá. A mai strandnál, a Nagyörvénynél például 4-6 méter mély volt a víz. Korabeli dokumentumok azt is bizonyítják, hogy 1816 előtt is keresztezte fahíd a Kurcát a Bikaistállónál – a pontos leírás alapján akár újjá lehetne építeni a szerkezetet.

 

 

 

A konferenciával együtt a levéltár és számos szentesi lakos jóvoltából gazdag tárlat nyílt a Kurca történetéről, vízi világáról.

Végezetül a résztvevők úszókoszorút helyeztek a vízre, a konferencia emlékére, mely előtt Bácskainé Fazekas Márta a Kurcáról olvasott fel egy verset! Ezeket a pillanatokat megtekinthetik az alábbi videó összeállításban!

 

Szentes, 2011. 06. 28.

 

 

.