Fenntartható fejlődés a vállalati szféra mindennapjaiban

KÉTÉVES IDÉN a Környezet charta  

 

 

 

2011. május 27. A Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezése nyomán született Környezet Charta kibocsátásának második évfordulója alkalmából nagyszabású konferenciát tartottak a Legrand Zrt. szentesi központjában neves vendégek és nagyvállalatok közreműködésével, amelyen a Chartát aláírók száma hat újabb taggal bővült. Az eseményen a Kamara tagvállalatai bemutatták a fenntartható fejlődés terén tett gyakorlati lépéseiket.

 

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara számára a környezettudatos vállalati magatartás elterjedésének előmozdítása központi kérdés. A Kamara 2009-ben létrehozta a jelenleg 81 tagvállalat aláírását számláló Környezet Chartát, amely összhangban áll az Európai Unió 6. Környezetvédelmi Akcióprogramja, a „Környezet 2010: A mi jövőnk, a mi választásunk” elveivel és négy prioritásával: az éghajlatváltozás megelőzése és ellensúlyozása, a természet védelme, a környezethez és az egészséghez kapcsolódó problémák kezelése, a természeti erőforrások megóvása és a hulladékkezelés.

 

 

 

Új belépők

A Környezet Chartát idén 6 újabb tagvállalat képviselője látta el kézjegyével az ünnepélyes keretek között tartott szentesi konferencián: BNP Paribas, Erna Evans, Europ Assistance, Le Meridien Budapest, Sonepar, Timac Agro.

 A több mint 80 eddigi csatlakozó között olyan cégekkel is találkozhatunk, mint az Auchan, a Decathlon, az Antenna Hungária, a Fővárosi Vízművek, az EDF Démász, a Deloitte vagy a Michelin, s nem utolsósorban a Legrand Zrt..

A Charta aláírásával a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatai kifejezik társadalmi szerepvállalásukat az élhető környezet megteremtésében, a meglévő természeti értékek védelmében és a környezet jobbá tételében. Egyben vállalják, hogy erőfeszítéseket tesznek az általuk esetlegesen okozott környezetterhelés csökkentésére, amellyel hozzájárulnak egy zöldebb gazdaság kialakításához Magyarországon.

 

 

 

„Egyre több cég ébred rá arra, hogy a természeti erőforrások védelmében és megőrzésében való részvételük saját hosszú távú túlélésük záloga is. Egy vállalat sikere ma attól is függ, képes-e a felelős működés koncepcióját vállalati stratégiája középpontjába állítani. ”- véli Ducrot Ágnes, a MFKI igazgatója. „A Környezet Chartát aláíró cégek száma évről évre növekszik, amely komoly elkötelezettséget jelent részükről. E vállalatok és közel 60 000 dolgozójuk felelős hozzáállása a környezetvédelemhez érzékelhető változást hozhat a környezeti állapotokban Magyarországon.”- összegez az igazgató asszony.

 

 

Az esemény házigazdája, a szentesi gyár megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Legrand Zrt. szinte az elsők között volt, akik csatlakoztak e kezdeményezéshez.

 

 

 

“Az MFKI értékes munkát végez a Magyarországon működő vállalatok környezettudatos szemléletének kialakításában. Örömmel veszünk részt mi is e munkában: a Legrand csoport magáénak vallja a fenntartható fejlődés elvét, és az ehhez kapcsolódó kötelezettségeket. Akciótervünket a vállalati kormányzás, a szociális- és a környezet kategóriák mentén alkottuk meg.”- mondta el Károlyi László vezérigazgató, aki egyben az MFKI alelnöki tisztségét is betölti.

Szentes, 2011. 06. 05.

 

 

.