Egy kutya, két kutya, száz kutya ...

 

 

 

Betelt a pohár, pedig még meg sem nyílt a Berekben (Szentes külterületi városrészében) az oda elképzelt ivartalanító központ. A képviselő-testület június 25-én zárt ülésen dönt majd a telep sorsáról.

 

Egy hajdanában danában állattartó telepként működött területből alakított ki ivartalanító központot az Arche-Canis Alapítvány. Izsák Gábor az alapítvány magyarországi koordinátora elmondta, hogy nem érti az ott lakók félelmét, de tiszteletben tartja.

 

 

 

A német alapítvány 50 ezer eurót fordított arra, hogy a berki lakóházak szomszédságában egy olyan befogadó állomást alakítson ki, ahol 13 fedett, fűtött és csempézett kennelben folyhatna az ivartalanított, műtött vagy beteg kutyák utókezelése. A szervezet célja a nem tenyésztésre szánt ebek ivartalanítása, mert szerintük ezzel vissza lehetne szorítani a kóbor kutyák számát.

 

A Berekben élők egyáltalán nem szeretnék, hogy ivartalanító központ nyíljon a szomszédságukban. Szerintük amellett, hogy az odahordott kutyák bűze, ugatása és nyüszítése elviselhetetlen, egészségügyi kockázatot is jelent a menhely.

 

A képeken jól látszik, hogy európai szintű "kórházat" alakítottak ki a régi disznóólból, mely teljesen zárt és télen fűthető. Jelen esetben közel egy tucat ebet fogadtak be ideiglenesen a téglagyár mellett állatmenhelyről, hogy csökkentsék annak túlterheltségét.

 

Szó sincs arról, hogy ide több száz kutya kerülne, nyugtatta meg a kedélyeket Izsák Gábor, aki próbál megegyezni a szomszédokkal. Azon félelmeket is kizárja, hogy az itt kezelt kutyák kiszabadulnának, mert három kerítést plusz a kennelt kellene kinyitni a szabadulni kívánó MacGyver ebnek!

Szentes, 2011. 06. 05.

 

 

.