Az ÉV FÁJA lehet az Olimpiai Tölgy

Veszélyben az Olimpiai Tölgy

 

 

 

Az Ökotárs Alapítvány Magyarországon ismét meghirdeti az Év Fája vetélkedőt, melyre bármilyen magánszemély vagy csoport, szervezet jelölheti kedvenc fáját. Balogné Berezvai Csilla főkertésztől megtudtuk, hogy ebben az évben be akarják nevezni a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt álló Olimpiai Tölgyet.

 

A versenyben fontos, hogy a nevezett fának nem csak nagynak és öregnek kell lennie, hanem fűződjön hozzá mítosz, legenda, személyes történet vagy történelmi tény. Talán ebből a szempontból a legmegfelelőbb versenyfája Szentesnek nem is lehet más mint az 1937-ben Lőrincz Márton olimpiai bajnok által elültetett olimpiai kocsányos tölgy.

A Berlini Nyári Olimpiai Játékokon 1936. augusztus 9-én Lőrincz Márton kötöttfogású birkózásban, légsúlyban olimpiai bajnokságot nyert. A régi olimpiákon az volt a szokás, hogy a győzelem emlékére egy tölgyfacsemetét is ajándékoztak a bajnokoknak, akik azt a szülőhelyükön elültették. Erdélyi származású Lőrincz Márton lévén szülőfalujában nem ültethette el a tölgyfát, ezért abba a városba hozta, amely őt fiává fogadta. A kocsányos tölgyet Szentesnek ajánlotta fel; itt ültette el 1937-ben az akkori Polgári Leányiskola, a mai Petőfi Sándor Általános Iskola elé.

 

 

 

Az örömbe -  "hogy van egy olyan fánk, amellyel elindulhatunk a versenybe" - egy kis üröm is vegyül, mert egy műszeres vizsgálat kimutatta, hogy a fa törzsében rothadás indult el. Ezt egyenlőre nem lehet orvosolni, mert csekély annak a kivezető nyílása, de a szakemberek amint lehet kiöntéssel fogják megvédeni a fatörzset.

Szentes, 2011. 05. 16.

 

 

.