„Emlékezem – emlékeztek?” 4.

 

Kialakított hagyománya szerint folytatta közművelődési délutánjai sorozatát a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 2011. május 03-án, a Hegedűs László Helyőrségi Klubban – találkozás volt parancsnokainkkal címmel. Az előadó, Mezei Gábor nyugállományú dandártábornok volt, aki szívesen vállalta az előadás megtartását.

 

 

 

A város lakossága számára is nyílt programon, részt vettek nyugállományú kollégák, aktív hivatásos és szerződéses katonák, akik izgalommal várták az alakulat történetében soron következő volt parancsnok visszaemlékezését.

Mezei dandártábornok már érkezésekor örömmel üdvözölte a volt kollégáit, majd lelkesen kezdett bele az emlékek felidézésébe. 1964-ben jelentkezett az egyesített tiszti iskolára, ahol légvédelmi rakétásnak vették fel. Meglepetésére Szegedre kapta meg a behívóját, ahol megkezdte pályafutását. Az első év után Szentendrére került a műszaki századhoz. 1968-ban út és vasútépítő szakon végzett, és avatták hadnaggyá. „Megkérdezték hová szeretnék kerülni. Bárhová, ahol nincs dózer és ponton, válaszoltam” – emlékezett Mezei tábornok. Erre ide került Szentesre, és máris kapott 12 dózert és egy félkészlet N2P pontont, amit nem is látott előtte. Bejárta az országot gyakorlatok, hídépítések, földmunkák, kőbányák.  Sok-sok emlékezetes esemény, mely élményeken jól szórakozott a hallgató közönség.

 

 

 

Fontos állomás volt pályáján Kalocsa, ahol hadműveleti tiszt lett, majd kis idő múlva kinevezték törzsfőnöknek. Ekkor jelentkezett az Akadémiára, melyet sikeresen elvégzett. Ezt követően Ópusztaszerre került, szintén törzsfőnöki beosztásba, majd parancsnoknak. Az Állásépítő Zászlóalj felszámolása után Szentesen a dandár törzsfőnöke lett.

1991-ben Ceglédre került a 3. Gépesített Hadosztály műszaki főnök helyettes, majd főnöki beosztásba. Ekkor nyílt lehetősége elvégezni a Vezérkari tanfolyamot, mely után Cegléden kinevezték Hadosztály parancsnokhelyettesi beosztásba.

1995- ben került vissza Szentesre, a 87. Műszaki Technikai Ezredhez parancsnokának. A szegeden és az ercsiben települt műszaki alakulatok bevonásával megalakult a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár. Ezt követően rengeteg feladatuk volt. Mindenfajta kiképzés, az Okucaniban szolgált katonák kiképzése, árvízi védekezések, gyakorlatok műszaki biztosítása. Olyan alakulatnak volt a parancsnoka, mely rengeteget dolgozott.

2003-ban befejezte a katonai pályát és nyugállományba vonult. A lendület ez után sem állt meg, és eljött az ideje, hogy a sok munka után a hobbijának is éljen. Aktívan horgászik, vadászik, teniszezik.

Szentes, 2011. 05. 06.

 

 

.