Bioremediálták ismét a Kurcát

 

 

A bioremediáció mint fogalom nem új keletű, egy igen régóta alkalmazott eljárásról van szó. Definíció szerint a bioremediáció nem más, mint szennyezett közegben (pl. talaj vagy talajvíz) mikroorganizmusok vagy növények segítségével a szennyezés felszámolása (növények alkalmazása esetén gyakran a fitoremediáció szót használják).

 

 

 

Élővizek esetén a bioremediáció definíciója bonyolultabb: Élővíz bioremediációjáról beszélünk akkor, ha egy kedvezőtlen ökológiai állapotú, az eutrofizáció káros hatásai által sújtott vízbe nagy mennyiségben juttatunk olyan természetes eredetű, talajból vagy vízből izolált hasznos mikroorganizmusokat és enzimeket, amelyek a teljes vízi ökoszisztémát újra a számunkra kívánatos ökológiai állapot irányába mozdítják.

 

 

 

Szentesen a tegnapi napon ment végig a Kurca városi szakaszán az a kishajó, melyről a szakemberek elvégezték az iszapréteg csökkentő beavatkozást.

 

Mi az, amit egy bioremediációs kezeléstől nem lehet elvárni?

  • Csodát, irreális dolgokat.

  • Azt, hogy néhány hét alatt tegyen rendbe egy vizet, szüntesse meg az évtizedek alatt felhalmozódó szennyeződés okozta károkat.

  • Azt, hogy gátat szabjon az algák burjánzásának olyan esetben, ha az adott élővíz köztudottan óriási tápanyagterhelést kap akár a tápláló vízfolyásából, akár az általajvízből. Bár a kezelés pozitív hatásai egyértelműek lesznek, a víz átlátszóságának jelentős javulása, és a tökéletes algaszám-kontroll a szennyezőforrás felszámolása, de legalább a terhelés minimalizálása után várható.

  • Azt, hogy a kezelés első 1-2 évében garanciát jelentsen az időjárási frontok szeszélye okozta, ún. vízátfordulás veszélyei ellen, mikor egy gyors, nagymértékű lehűlés miatt a felső vízréteg hőmérséklete hirtelen csökken, a sűrűsége nő, ezáltal kvázi helyet cserél az alsóval. Ennek bekövetkeztét természetesen a hidegfronton kívül még elég sok tényező befolyásolja, melyek részletezésére helyszűke miatt nem térünk ki.

Szentes, 2011. 05. 11.

 

 

.