Az utolsó RETRÓ fodrászat

 

 

 

2011. március 5-ével véget ért egy 37 éven keresztül tartó fodrászat élete.  1973. október 23-án fogadta első vendégeit a Szentesi Fodrász Szövetkezet a mindenki által jól ismert Fehér-ház alatt.

 

 

 

Az egykoron 16 férfifodrászt is eltartó üzlet költségeit mára csak hatan próbálták kitermelni, de már mindenki tudta, hogy ez nem tartható sokáig. A női részlegen 14-en dolgoztak a fénykorban. Ez az üzlet lett mára az utolsó retró helység, mely a régmúlt modernségét őrizte. Harminc éve nem volt felújítva, így a hajmosók is több mint 30 évesek. Ha valaki belépett egy időutazáson esett át. A fodrászok viszont a mai kor divatja szerint vágtak, festettek, raktak, tupíroztak.

 

 

 

A Koszta József Múzeum néprajzosai úgy gondolták, egy letűnni készülő korszak tárgyi emlékeit és ipartörténeti érdekességeit fontos lenne begyűjteni így az utolsó napon meglátogatták a hajdan a társasági élet egyik fontos színterét adó Fodrász Szövetkezetet.

 

 

 

Bárki megkérdezi szüleit, nagyszüleit a fodrászatról, mindenki mesél egy rövid történetet, ami ott esett meg vele, vagy ott hallott. Az elhelyezkedése is adta a témát, mert a moziba sietők ott sétáltak el az üzlet kirakata előtt és az éppen a hajukat szárító hölgyeknek (uraknak) új információkat adott egy-egy pillanat. J

Szomorú, de vége! Már csak emlékeinkben marad meg a kiáramló párás levegő enyhe pacsuli illattal vegyítve, a „Ki köszön?” – anyai intelmek a belépéskor, az egykori tracspartik, amikor is a hölgyek mindenkit kibeszéltek és a téli estén a járdát átvilágító neon fény.

 

 

Szentes, 2011. 03. 16.

 

 

.