„Öltözködjünk divatosan!”

 

 

 

2011.március 21-én a Koszta József Általános Iskolában néhány óra alatt az ókortól a legújabb korig, a kaftántól a pendelyen át a farmerig, a selymektől a műszőrméig adhattak számot tudásukról a megyei Életvitel és Gyakorlati Ismeretek versenyen részt vett 7-8. osztályos diákok.

Az összeállított feladatlapban többek között a textíliák tulajdonságai, elkészítésük, tisztításuk módjai szerepeltek. A népviseletek főbb jellemzőit is megkérdezték. Hagyományos és modern eszközök kézzel foghatóan sorakoztak a kiállításon és ha valaki nem ismerte fel őket, később részletesen megtudhatta, hogyan használták azokat. A történelmi korok öltözékei és használati tárgyai összekapcsolva kerültek elő a következő egyéni feladatban. A részt vevő diákok utolsó közösen végzett próbatétele fakanálbábok készítése volt, melyet nagy lelkesedéssel, sok-sok ötlettel, találékonysággal oldottak meg. Szűk óra alatt megelevenedtek a különböző karakterek: úri kisasszony, juhászlegény, cigánylány, öregasszony, diszkós csaj, és paraszt menyecske. A sok-sok nagylány mellett két fiú is derekasan helyt állt, amit a megszületett eredmények is tükröztek:

 

 

 

Csapatban:

I.                 Csótári Dzsenifer, István Eliza, Veres Loretta (Arany János ÁMK Fábiánsebestyén)

II.                Csikós Mihály, Határ Szilvia, Kovács Ágnes (Koszta József Általános Iskola, Szentes)

III.              Cseh Adrienn, Pölös Viktória, Takács Tímea (Általános Iskola, Mindszent)

 

Egyéniben:

I.                 Törőcsik Kitti (Kiss Bálint Ref. Ált Isk, Szentes)

II.               Vadász N. János (Arany János ÁMK, Fábiánsebestyén)

III.             Vas Klementina ( Damjanich János Ált. Iskola, Szentes)

 

 

Köszönöm a felkészítő és segítő munkát a diákok nevében Barta Gábornénak, Boros Istvánnak, Csorba Ildikónak, Faragó Ferencnek, Fekete Zoltánnak, Földi Andrásnak, Geráné Révész Gabriellának, Jambrik Attila Mihálynénak, Kéveszkiné Pintér Katalinnak, Kováts Leventének, Lucza Lászlónak, Mihály Ferencnének, Orosz Mariannak, Szunyiné Marton Editnek, Dr. Tóth Tibornénak.

 

A győztes csapat képviseli megyénket az országos versenyen, Szeghalmon.

 

A verseny támogatói: Szentes Város Önkormányzat, HUNNIAREG Pedagógiai Intézet, Szeged, Koszta József Általános Iskola, Szentesi Hitelszövetkezet

                    Szolláthné Sárközi Sarolta

               területi munkaközösség-vezető

Szentes, 2011. 03. 31.

 

 

.