Csúcstechnika a hegesztésben!

Tényleg a jövő szakembereit képzik!

 

 

 

50 millió forintos értékben fejlesztették a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola hegesztőműhelyét, a 21. századi technikai eszközök beszerzését 90 százalékos mértékben támogatta az Európai Unió.

A hegesztő és vágó technológiai berendezéseket a minap adták át a középiskolában, s ezzel párhuzamosan kiosztottak 15 EUROPASS bizonyítványt is, melyet olyan diákok vehettek át, akik többhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Németországban vagy Franciaországban.

 

 

 

A Zsoldos Ferenc középiskola Rákóczi utcai tanműhelyében az 1000 Mester Szakképzési Központ pályázata révén bővült és korszerűsödött a géppark. Egy hattengelyes hegesztő robot, öt darab fogyóelektródás ívhegesztő eszköz és egy speciális plazmavágó berendezés, valamint kiegészítő eszközeinek üzembe állítását tette lehetővé a beruházás.

 

 

 

 

 

A projektvezető, Sindel János elmondta: a fejlesztés lehetőséget jelent, hiszen ezt a technikát egyelőre csak az esztergomi autógyárban alkalmazzák, de ilyen robotok dolgoznak majd a kecskeméti autógyárban is. A működtetésükhöz szükséges ismeretek elsajátítása is kezdeti stádiumban van egyelőre.

A fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, Magyar Anna és Szirbik Imre polgármester is hangsúlyozta, hogy nagy lépést jelent a fejlesztés, mellyel újszerű tudást elsajátítására van lehetőségük a térségben élő fiataloknak.

 

 

 

Szentes nyitni szeretne a Hi-Tech irányába, elsősorban a gyártás felé. Ezért nagyon fontos, hogy helyben olyan fiatalokat képezzünk, akik az eszközöket kezelni tudják. Ugyanakkor a robottechnikának pontosan az a célja, hogy az emberi munkaerő kézi részét kiváltsa, azonban sokkal nagyobb tudásbeli felkészültséget követel a modern eszközök kezelése. Tehát a szakmunkás képzés is átalakulóban van – hangsúlyozta a polgármester, aki kitért arra, hogy a megnyíló Mercedes gyár lehetőséget jelent szentesieknek, amely Kecskeméttől olyan távolságban van, hogy a gyárba még érdemes a munkaerőt szállítani. Szentes azonban inkább úgy szeretne kapcsolódni a beruházáshoz, hogy az áruk mozogjanak, a személyek pedig helyben maradhassanak, ne kelljen nap, mint nap utazniuk a munkalehetőségért.

 

 

 

Az ünnepélyes átadáson a külföldi képzésben részt vett diákok is átvehették EURO-PASS bizonyítványukat, melyek az intézményvezető Pintér Etelka tájékoztatása szerint segítséget jelentenek az elhelyezkedésben Magyarországon, az uniós tagállamokban, a tagjelölt és EFTA országokban, hiszen a bizonyítvány által összehasonlíthatóvá válik a munkahelykeresők megszerezett tudása és képességeik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2011. 02. 04.

 

 

.