Könyvajánló hétköznapokra, ünnepekre!

 

 

Hamarosan bemutatják Kruzslicz Pál legújabb könyvét, mely a Kultúrház 60 éves évfordulója alkalmából jelenik meg. Ebben a könyvben a 60 év lett összefoglalva 182 oldalon keresztül.

 

 

"Ha a művelődés szentesi otthonáról, az épületről írunk, akkor 110 évről kell számot adni (2011-ben). Ha a benne működő intézményről, akkor hatvan esztendő történéseit sorolhatja a krónikás. Ha a művelődési tevékenységet elemezzük, legalább kétszer harminc évről érdemes írni. Külön taglalva a két időszak (majdnem korszakot említettem) lehetőségeit, intézményeit és eseményeit.

Ezért célszerű három részben körbejárni a kultúra, a művelődés szentesi otthonait! Mert a múltat, az 1951-et megelőző évtizedeket nem szabad, de nem is lenne okos úgy átugrani, hogy korszakunkat is meghatározó jelentőségét ne mutassuk fel. A mai alföldi kisváros — Szentes — száz éve jelentősebb településnek számított, lévén Csongrád vármegye székhelye. Igaz ma lakói számát tekintve valamivel nagyobb, de 100-150 éve a környezetéhez viszonyítva jelentősebb politikai, közigazgatási és kulturális szerepet játszott.

A helyben lakók művelődését, szórakozását, közösségi életét szolgálta az olvasókörök láncolata, a polgári és úri kaszinó, az egyesületi és egyházi székházak, az iparos körök és az ipartestület épülete. A felsoroltakról nem szólni olyan lenne, mintha a képzeletbeli művelődési ház falából kihagynánk a legalsó építőkockákat. Érdekes időszak, amikor a düledező, vakolatát pergető épület árnyékában nagyszerű kultúrpalotáról szóltak a történetek. A majd százéves álmodozás alatt a politikai széthúzás mindig elszakította a félig összevarrt „szándékot". Szerencsére a hatvanas, hetvenes évek nagyot akarása sem ért célba, és egy emberi méretű, kitűnően hasznosítható és jól működtethető művelődési intézményt sikerült — száz év tervezgetés után 1980-ban- tető alá hozni.

A kultúra szentesi otthonai közül sorra vesszük a két művelődési házat és a Galériát. A színház és a mozi szintén része a város művelődési életének, csak azért említjük röviden, mert megérnek egy-egy különálló hosszabb történetet. Az Olvasónak nem ígérünk mindent elemző mélységeket, személyes élményeiket is maguknak kell elhelyezniük térben és időben a művelődés szentesi otthonainak történései mögé."

 

Keresse az üzletekben a Gyalogjáró szavak,
a Thália Szentesen, a Szentesi szó-képek
és A művelődés szentesi otthonai című könyveket!

 

Szentes, 2011. 11. 09.
 

.