Adócsalási ügyben Demján építőcége?

 

Propeller.hu írása

 

http://propeller.hu/itthon/2130814-adocsalasi-ugyben-demjan-epitocege

 

 

 

Utánajártunk mi igaz abból, hogy Magyarország egyik legerősebbnek tartott építőipari, generálkivitelezői vállalkozása az Arcadom Zrt. ellen adócsalási ügyben feljelentés született és nyomozás indult.

 

 

 

Anyagunk írásának kapcsán első lépéseink Szentes városába vezettek, ahol is a feljelentést megtevő Pendola Szentes Kft. többségi tulajdonosával Zsohár Árpáddal beszélgettünk.

 

Megtudtuk, hogy a tíz százalékban önkormányzati tulajdonú projekttársaság már több mint négy éve tervezi a Petőfi Szálló felújítását. Az új elképzelések szerint a létesítmény elsősorban kiváló minőségű gyógyvizének köszönhetően gyógy- és wellness szállodaként üzemel majd, melyet a tervek szerint két ütemben kívánnak megépíteni.

 

A rekonstrukcióhoz elsősorban az engedélyek beszerzése volt szükséges. Az épület műemléki besorolása miatt első mozzanatként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) építési engedélyét kellett megszerezniük. Ez közel két és félévi munkájukba telt, mivel a szálloda restaurálási, művészeti és régészeti feltárását is el kellett végezniük, amely nem csak hosszadalmasnak, de drágának is bizonyult. Az előkészítési munkálatokra mintegy 700 millió forintot költöttek el.

 

 

 

A KÖH engedély megszerzése után pályázat útján kerestek generálkivitelező céget a szálloda újjáépítésére. Az első szűrések után három kivitelező cég jutott át a rostán, az Arcadom Zrt., ZÁÉV Zrt. és a Market Zrt. A többfordulós tárgyalások után 2010 év júliusának elején az Arcadom Zrt. került ki győztesen a versenyből, és 2010. július végére aláírásra került velük a generálkivitelezői szerződés, mintegy 2,7 milliárdos vállalási értékben.

 

Az Arcadom Zrt. vállalta, hogy a részleges felvonulást megkezdi és 2010. október 2-val megkezdi a beruházási munkálatokat. A szerződésben vállalt határidők értelmében 14 hónap állt a rendelkezésükre, de végső átadásként 2011. november 30-át jelölték meg. A szerződöttekkel ellentétben a Pendola Szentes Kft. tulajdonosa azt tapasztalta, hogy a generálkivitelező cég nem vonult fel 2010. október 2-ra, sőt az Arcadom közölte, hogy a beruházást a megállapodott 2,7 milliárd forintból nem képesek befejezni.

 

Az újabb tárgyalások eredményeképp a szerződés módosításra került és további 800 millió forint áremelést sikerült elérniük. Kérdésünkre, hogy miért volt szükséges az áremelés után egy módosított szerződésben ismételten az Arcadomot megbízni a munkák elvégzésével Zsohár Árpád azt a választ adta, hogy cége kényszerpályán volt, mivel több, külföldi szállodavendég beutaztatásával foglalkozó ügynöki irodával már aláírt szerződéssel rendelkeztek és nem teljesítés esetén „súlyos pénzeket” kellett volna kifizetnie.

 

Egy újabb versenyeztetés beláthatatlan ideig eltolta volna a kivitelezés kezdetét. Utólag már természetesen látszik, hogy ez lett volna a jobb megoldás. A módosított szerződés aláírása után 2010 novemberében a már előkészített építési területet az Arcadom Zrt. átvette, de kivitelezői munkavégzést a területen nem kezdett. Lapunknak átadott dokumentumokból az derült ki, hogy sem decemberben sem 2011 első negyedévében az építési terület őrzésén kívül semmilyen munka nem zajlott a szentesi Petőfi Szálló építési területén.

 

 

Zsohár Árpád szerint ezért is volt érthetetlen, hogy december és január hónapban az Arcadom oldaláról részteljesítések címén miért került kiállításra megközelítőleg 800 millió forintnyi részszámla, úgy, hogy az építési naplóból is tételesen kimutatható az Arcadom saját feljegyzései alapján, hogy nem történt teljesítés. A fiktív számlák kapcsán a Pendola Szentes Kft. végül feljelentést tett a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál adócsalás címén az Arcadom Zrt. ellen. Az ügy kapcsán megtudtuk, hogy a vizsgálat folyamatban van, és a kiemelt adózók igazgatóságához került vizsgálatra.

 

Az, hogy a területen ténylegesen nem történt munka nem csak Zsohár Árpád állítása, illetve az építési napló bejegyzései alapján került alátámasztásra, hanem Szentes város közjegyzőjének két ízben tett bejárása is hivatalosan, ténytanúsítványban került dokumentálásra, mely közokiratokat részünkre szintén átadtak.

 

A rendelkezésünkre álló dokumentumokat adójogi kérdésekkel foglalkozó jogászokkal megvitatva egyértelmű választ kaptunk, miszerint a NAV vizsgálat teljesen érthető, hiszen az ügy fiktív számlázás gyanúját veti fel. További érdekesség, hogy a NAV vizsgálattól függetlenül több felszámolási per is indult az Arcadom ellen. A rendelkezésre álló céginformációkból az is kiderült, hogy augusztus hónapban a kivitelező cég ellen bírósági végrehajtás volt folyamatban.

 

A Pendola Szentes Kft. tulajdonosa 2011. május 31-én felmondta az Arcadom Zrt-vel megkötött generálkivitelezői szerződését, és más generálkivitelező cégekkel kezdte meg újra az építési munkák elvégzéséhez kapcsolódó szerződés előkészítő tárgyalásokat.

 

Az ügyben próbáltuk megkeresni az Arcadom Zrt. képviselőit, akik megkeresésünkre semmilyen módon nem reagáltak. Információink szerint az Arcadom Zrt. teljes menedzsmentjét 2011 év áprilisa és júniusa között menesztették és a cég irányítását Csapó Tamás az igazgatóság elnöke vette át.

 

Propeller.hu írása

 

 

.