Éves közgyűlés az iparosoknál

 

 

 

Megtartotta éves gyűlését a Szentes és Vidéke Ipartestület. A Kisiparosok Országos Szövetsége utódaként 1989 júliusában megalakult testület akkori létszáma a Szenteshez tartozó vonzáskörzetekkel 729 fő volt. Mindez azonban már a múlté. A kötelező tagság megszüntetésével 1990. július 1-je után közel 300-zal csökkent a taglétszám. Azután, hogy az 1994-es törvénnyel életre hívták a kötelező kamarai tagságot, az irreálisan magasra szabott tagdíjak miatt még tovább csökkent a tagság létszáma.

A vállalkozások a gazdasági válság következtében nehéz helyzetbe kerültek. Az egyre kevesebb fizetőképes megrendelő, a tönkrement vállalkozások, a munkanélküliség, a kényszervállalkozások alapítása újból válaszút elé állította a tagságot: fizessem, vagy ne fizessem a tagdíjat?

 

 

 

A rendezvényen felszólalt az IPOSZ országos elnöke. Szűcs György többek között megemlítette a tanulóképzés rossz helyzetét (melyet az iparosok is visszaigazoltak személyes tapasztalatukból), valamint olasz mintára szövetkezetek létrehozatalát tartja fontosnak.

A tagság pesszimista ezzel kapcsolatban, mert a szövetkezetek létrehozatala rossz emlékeket kelt sokakban, de mindezek mellett a fogyó iparos létszámot tartják leginkább aggasztónak. Régen kiváltság volt iparosnak lenni, most az iparosságnak ez a nimbusza a múlté. Felmerült annak az igénye, hogy ki kellene tisztítani az iparos (vállalkozói) társadalmat, megszabadulni a kontároktól, és csak így maradhat életben az iparos társadalom.

 

 

 

Az iparosgyűlésen az ipartestület közösségéért végzett tevékenységükért, 25 éves kisipari- vállalkozói munkájának elismeréséül ezüstgyűrűvel tüntette ki: Eichardt Ferenc teherfuvarozót, Csernus Lukács László víz- gáz- központi fűtés szerelőt és Lantos Balázs órást. Török Gabriella ipartestületi jegyző 25 éves munkáját is megköszönte Várdai Bála elnök.

Szentes, 2011. 10. 21.

 

 

.