Élet a víz alatt

 

 

 

A Magyar Honvédség egyetlen búvár alap kiképző központja Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában található. A búvár bázis kiképző medencéiben a Magyar Honvédség katonai alakulatainak már számtalan búvára sajátította el a búvárkodás alapismereteit, szerezte meg a víz alatti jártasságot, tartotta szinten képzettségét. Bagi László hadnagy, a kiképző bázis parancsnokának irányítás alatt a jelenleg folyó négy hetes alaptanfolyamon az ezred búvárai mellett az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj búvárai is részt vesznek. Az elméleti és alap feladatok elsajátítása után, most az utolsó héten a folyóvízi merüléseket hajtották végre. Festői környezetben, a Tisza folyó biztosít ehhez megfelelő körülményeket Mindszenten, ahol egy a II. világháborúban elsűlyesztett, vízfelszín alatt található uszály körül gyakorolhatják a tevékenységeket.

 

 

 

Lázas készülődést követően, a búvárruhák felvétele után Márton Róbert főtörzsőrmester, „C” fokozatú búvároktató vezetésével megkezdődik a merülés. Határozott utasításokat ad, irányítja a búvárok tevékenységét. A résztvevők szembesülnek a folyóvízi körülmények sajátosságaival, megtapasztalják a nulla látótávolságot. Veszély esetére biztosító búvár vigyáz rájuk bevetésre készen a folyóparton. Első legfontosabb alapfeladat, a búvár irányítása a derekára kötött kötéllel. Jelzéseket kap a partról és ad a víz alól, melyekre tevékenykednie kell. Ezt követően a folyómeder aljára rögzített kötél mellett, annak vezetésével kell átúszniuk a folyó túloldalára. A nehézségét csak fokozza, hogy a kötélig sem lát a búvár a zavaros vízben. Különleges feladat a Kirby-Morgan nehéz búvár felszerelésben történő gyakorlás. A búvár ólomcsizmában, ólomövvel a derekán merül, melyek megkönnyítik a folyómeder alján történő munkavégzést.

Az alaptanfolyam befejezéséül a résztvevők szóbeli és írásbeli vizsga alkalmával adnak számot tudásukról, a megszerzett ismereteikről. Ezt követően válnak a honvédség kétéltű katonáivá, akik vallják: van élet a víz alatt.

Szentes, 2011. 10. 06.

 

 

.