Vigyázz! Dől a fa!

Fakitermelő világbajnokság Fehéroroszországban szentesi résztvevővel.

 

 

 

Fekete Csabáról már olvashattunk a Mozaik hasábjain, amikor is csak egy kicsivel maradt le a magyarországi fakitermelő válogatott kerettagságáról. Örömmel értesültünk róla, hogy idén már kerettaggá nőtte ki magát a szentesi fiatalember, aki nemrég egy nemzetközi fakitermelő versenyen volt.

- A sportcsatornák egyik legnézettebb "extrémsportja" a fakitermelői verseny. Jól gondoljuk, hogy hasonló miliő van azokon a versenyeken is, amiken indulsz?

- Nem kimondottan. Az amerikai versenyeken a látványos részek a baltával, vagy fejszével való vágás. Az tényleg show. Nálunk a legfontosabb a szakmaiság és a pontosság. Megfelelő méreteket és szögeket kell tartani, mert azt is pontozzák.

 

 

 

- Úgy hallottuk, hogy nem csak a magyar színeket, de többek között Szentest is képviselted egy nemzetközi versenyen.

- A Magyarországi VB válogatott kerettagokkal résztvettem Fehéroroszországban egy nemzetközi versenyen, ahol egyénileg indultam. A versenyen 90-en indultak és én 61. helyezést értem el. A versenyszámokban volt különhelyezés is. A legjobban szerelésben teljesítettem, 30. helyen végeztem.

- A szerelésben mi volt a feladat?

- A motoros fűrész oldal dekni csavarját levenni  (2 db), a vezető lemezt és a láncot is, ezután az asztalra kikészített másik láncot feltenni és a vezető lemezen egyet fordítani, végül összeszerelni. A bírók a gépet azonnal elvitték a következő versenyszámnál kaptam vissza.

 

 

- Gondolom, nem csak úgy össze kellett rakni, hanem annak üzembiztosnak is kellett lennie?

- Igen. Mindezt időre kellett csinálni és ha a következő számban a gép szétesik, akkor vége a versenyzésnek, és a versenyző kiesik a versenyből! Ezt teljesítettem 16,67 másodperc alatt, mely csak a 30. helyhez volt elég. A legjobb eredményt a többszörös Észtországi világbajnok hozta a 9,10 másodperc alatti idejével.

- Milyen feladat volt még a versenyben?

- Ezután a darabolási feladatok voltak: a gallyazás és a döntési feladat, ahol egy karóra kellett dönteni a fát, és cm-ben mérték a távolságot, hogy a hibapontokat meghatározzák.

- Szentesen láthatunk-e téged, vagy a csapatodat egy bemutató erejéig?

- Ha lenne igény és támogató akkor a csapat szívesen tartana egy bemutatót.

 

 

Szentes, 2011. 10. 03.

 

 

.