Operatio non sit gravior ipso morbo

Az operáció ne legyen súlyosabb, mint maga a betegség.

 

2011. január 27-én este rendezte meg hagyományos éves ünnepi tudományos ülését a Dr. Bugyi István Kórház. A rendezvényen kiosztották a Bugyi István Emlékérmeket és elismerték a 2010-ben tudományos tevékenységet végzők munkáját.

 

 

 

Dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató bejelentette: a 2011-es évet Dr. Bugyi István Emlékévnek nyilvánította a menedzsment. A program főbb pontjait és okait dr. Gyenes Ágota megbízott orvos-igazgató ismertette a megjelentekkel. Elmondta, hogy a professzor úr imádta és becsülte a műtőt, nem véletlenül írva a tejüveg ablak fölé: OPERATIO NON SIT GRAVIOR IPSO MORBO, mely az Egészségügyi Törvény 44. §-a 1. bekezdésének b. pontja.

 

 

 

Idén két emlékérmet ítélt oda az intézmény tudományos bizottsága. Életműdíjasként adományoztak emlékérmet dr. Szigethy Zsuzsanna belgyógyász főorvosnak, aki nem tudott jelen lenni az eseményen. Őt egykori munkatársa, dr. Kovács Aranka főorvos méltatta.

 

 

 

Szintén emlékérmet vehetett át dr. Papp Zoltán főorvos, aki előadásában a kórház 1873-tól napjainkig tartó fejlődéséről szólt, kiemelve az érsebészeti műtétek területét.

 

 

Dr. Papp Zoltán

Általános Iskolai tanulmányait Medgyesegyházán, a Gimnáziumot Békéscsabán a Rózsa Ferenc Gimnáziumban végezte el. A Szegedi Orvostudományi Egyetem 1978-ban történő elvégzése után az első és egyetlen munkahelye a Szentesi Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztálya.

Tagja a Magyar Sebész Társaságnak, a Magyar Gasztroenterologiai Társaságnak, a Magyar Érsebészeti és Angiológiai Társaságnak, valamint a Magyar Orvostörténeti Társaságnak.

 

 

 

1983-ban Általános Sebészeti Szakvizsgát, 1996-ban Érsebészeti Szakvizsgát, 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán Orvos Közgazdász diplomát szerzett.

1994 és 1996. között a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Országos Ér- és  szívsebészeti Klinikáján dolgozik 2 évig.

1984-1993-ig a Szentesi Kórház Tudományos Bizottságának titkára, 2006-tól Szentes Város Képviselő Testületének Egészségügyi és Szociális Bizottságának tagja 2009-2010 Szentes Város Önkormányzatának tagja volt.

2007-2009 Szegedi Akadémiai Bizottság Orvostörténeti Munkabizottságának titkára

1995-2003 Rádió Szentes Orvos mikrofonnal című rovat vezetője, 2005. Szentes-Csongrád Rotary Klub alapító elnöke

 

 

 

A tudományos tevékenységet végző orvosok közül idén dr. Berki Sándor osztályvezető vehetett át elismerést. Ahogyan azt a tudományos bizottság titkára, ifj. dr. Kispál Mihály elmondta, a főorvos végezte mind mennyiségileg, mind minőségileg a legszínvonalasabb munkát 2010-ben. Dr. Berki Sándor országosan és világviszonylatban is egyaránt elismert műtéti tevékenysége mellett a világ különböző pontjain, köztük az öreg kontinensen, de Amerikában is több szakmai előadást tartott tavaly. A tudományos emlékülésen a minimálinvazív csípőprotézisekkel elért 7 éves tapasztalatairól adott számot, több mint 1000 eset tükrében. Kitért arra is, hogy a nehéz körülmények ellenére egyetlen elsődleges fertőzés sem volt az osztályon, s az operációkkal behelyezett protézisek egyike sem tört el.

A szakdolgozók tudományos munkásságának elismeréseként idén a díjat Kovács Gábor ápoló vehette át.

 

 

Szentes, 2011. 01. 30.

 

 

.