KatonaSuli a Zsoldosban

 

 

 

Szentesen a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 2009/2010-es tanévben indította el elsőként a honvédelmi alapismeretek tanuló osztályát. Jelenleg a két évfolyamon folyik az oktatás a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred bevonásával, kilencedik és tízedik évfolyamon, körülbelül 15 fővel. A képzés célja a hazafias nevelés, a honvédelmi alapismeretek elsajátítása. A kilencedik évfolyamon a Honvéd Rákóczi SE bevonásával önvédelmi ismereteket sajátítanak el a tanulók, a tízedik évfolyamon a katonai pályák világa tantárgy keretén belül ismerkednek a honvédség világával. Az idei tanév első felében többször látogatott ki az osztály a szentesi laktanyába, ahol megnézhették az alakulat múzeumának anyagát, a búvárbázist, betekintést nyerhettek a víztisztító század CREVAL felkészítésébe, egy egyedülálló és érdekes beszámolót hallgathattak meg az alakulat részvételéről a vörösiszap-katasztrófában, olyan információkkal színesítve, ami kevés civil emberhez jutott el a történtekkel kapcsolatban. Decemberben pedig egy az alakulat által szervezett osztálykirándulás keretében ellátogattak a tanulók a Hadtörténeti Múzeumba.

 

 

 

A tizenegyedik és tizenkettedik évfolyamon az érettségi tantárgy, a katonai alapismeretek oktatása folyik. A tantárgy széleskörű ismeretanyaga a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ugródeszkájául is szolgálhat, hiszen szinte minden szükséges tudás alapjait elsajátíthatják. A két tanév során szó esik majd a Magyar Köztársaság biztonság- és szövetségi politikájáról, ezen belül például a NATO-ról, az Európai Unióról, térkép- és tereptani alapismeretekről, általános katonai ismeretekről, például harcászati alapfogalmakról, lőelméleti alapokról, túlélési és haditechnikai ismeretekről, ABV védelmi és hadjogi alapismeretekről, alaki felkészítésről. Tudást szerezhetnek a honvédelem rendszeréről, a személyi állomány felépítéséről, a szerződéses katonák életéről a magyar Honvédségben és egy speciális egészségügyi ismeretanyagot is elsajátíthatnak.

 

Zárásként pedig egy elgondolkodtató érv álljon itt, ami indokolhatja a KatonaSuli létjogosultságát. Várhatóan 2013-tól a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre való bejutás alapfeltétele lesz az ebből a tárgyból tett érettségi vizsga.

Szentes, 2011. 01. 20.

 

 

.