In memorian 2010

 

A 2010. év egy mozgalmas, izgalmakkal teli év volt a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred számára. Zászlóaljként kezdte, és a 2010. június 15-i hatállyal az alapító okirat módosításának következtében ezredként fejezte be az évet az alakulat.

Év közben a megszokott kiképzési feladatok mellett speciális felkészültségek fejlesztésére is volt alkalom. Februárban a fagyos hideg lehetőséget biztosított a búvárok számára a nagy megterheléssel járó jég alá merülés gyakorlására. A műszaki szakmához szervesen hozzátartozik a robbantás, ezért ehhez is megszerezték, illetve felelevenítették az ismereteiket a katonák a robbantás foglalkozásokon. A műszaki tudást nem csak birtokolni, hanem továbbadni is művészet. Kiképzésen osztották meg tapasztalataikat a szentesi katonák a Szolnoki Béketámogató Kiképző Központ Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam Műszaki Specialista hallgatóival.

 

   

 

Júniusban alakulatunk rendezte meg a TISZA-2010 magyar-román-szerb katasztrófavédelmi gyakorlatot. Gördülékenyen működtek együtt a három nemzet katonái, melynek eredményeként sikeres valós végrehajtás került bemutatásra a tiszai gyakorlótéren. A Magyar Honvédség NATO felajánlásában készenlétet ellátó MH Vegyes hídépítő század októberben NATO CREVAL, az MH Víztisztító század novemberben, nemzeti CREVAL ellenőrzés formájában adott számot bevethetőségéről.

 

   

 

Márciusban a HM Honvéd Vezérkar főnök kihelyezett értekezletét rendezték meg a laktanyánkban. A Honvédelmi Minisztérium vezetése is érdeklődött az alakulatunk iránt, melynek keretében júliusban a Honvédelmi Miniszter is látogatást tett az ezrednél.

 

   

 

Az elöljárói látogatások mellett számos külföldi és hazai, katonai és civil csoport érkezett az alakulathoz. Az Európában állomásozó 5. Európai Amerikai Hadtest vezénylő zászlósa által vezetett delegáció tagjai nagy érdeklődéssel méregették a technikai eszközöket, keresve a hasonlatosságot a saját eszközeikkel. Örömmel érkeztek az ezredhez a jövő nemzedékének „katona jelöltjei”, a Szociális Ellátások Intézménye Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (Csongrád) diákjai. De ugyanilyen örömmel érkeztek külföldről, és az ország minden szegletéből a „CIVIL-40” elnevezésű rendezvény keretében, 1970-ben Szentesen sorkatonai szolgálatot teljesítő tartalékos parancsnoki század volt katonái egy egynapos látogatásra. Felidézve a krumpli pucolás és a fókázás örömeit, holott rá sem ismertek a ma már modernül átépített körleteikre. A Ceglédi Honvéd Dózsa György Nyugdíjas Klub tagjainak látogatása ismét az emlékek felidézésének élményével telt, hiszen jelentős részük aktív szolgálata alatt kapcsolatban állt a hídépítéssel.

 

   

 

Ez mellett azonban részt vettek a műszaki katonák az ezred feladatrendszeréből adódóan katasztrófa elhárítási tevékenységekben, mint a Felső-Tisza vidéket sújtó árvíz-védekezési feladatokban, vagy a kolontári vörös iszap katasztrófa helyszínén ideiglenes, majd a fém aljzatú, fa fedélzetű végleges híd megépítésében. Jelentős feladatot vállalva ezáltal a polgári lakosság megsegítésében, értékeinek mentésében. A honvédség civil szféra általi megítélését nem csak a bajban, hanem az örömben is lehet fokozni. Szeptemberben a Magyarcsanád és a román Nagycsanád községek között a határnyitási ünnepségen az ezred katonái kompátkelőhely működtetésével járultak hozzá a két ország, a két partszakasz közötti személyforgalom biztosításához.

 

   

 

Egy katonának nem csak a saját szakmájában kell jártasnak lennie. Az előírásokat, a katonai ismereteket mindig naprakészen kell ismernie. Ennek megmérettetése céljából az alakulat zászlóalj, majd MH Összhaderőnemi Parancsnokság szintű Szabályzatvetélkedőt rendezett, ahol a csapatok számot adhattak az alap szabályzatok elméleti ismeretéből, és fegyverismeret gyakorlati feladataiból. Mindezek mellett a fizikai állóképesség fejlesztése, megőrzése is fontos követelmény volt. A városi sportegyesületekkel és a Honvéd Rákóczi Sportegyesülettel közösen megrendeztük a mezei fotóbajnokságokat, melyeken a katonák mellett jelentős számban vettek részt diákok is. A jövő katonáit most kell kinevelni. A KatonaSuli program keretében a helyi Zsoldos Ferenc Szakközépiskola tanulói előadásokat hallgathattak a laktanyában, és ismerkedhettek a katonaélet gyakorlati feladataival.

 

   

 

Az ezred 2010. évben is ápolta a város önkormányzatával, lakosságával kialakított jól működő kapcsolatát. A művelődéssel, a szórakozással, a megemlékezéssekkel mindig szoros együttműködésben valósultak meg a rendezvények. Az állami ünnepek alkalmával az alakulat mindig számíthatott neves előadók, iskolák segítségére a műsor színvonalasabbá tételében. A városi ünnepségeken, koszorúzásokon az ezred katonai tiszteletadással emelte az ünnepség, megemlékezés jelentőségét. Több alkalommal került megrendezésre közművelődési délután, melyen érdekes témákban, hallgathatták meg a civil érdeklődők is a jeles előadókat. Tartalmas műsorral emlékeztünk meg a Magyar Kultúra Napjáról. Egész évben, előzetes bejelentkezés után látogatható volt az alakulat csapatmúzeuma, valamint rendelkezésre állt a Múzeumok éjszakáján az érdeklődők számára.

Szeptemberben 2. alkalommal került megrendezésre a város központjában a Katonazenekari és Toborzó fesztivál, mely nagy sikert aratott az érdeklődők körében. A város Szent Anna katolikus templomában megrendezett Adventi koncert szintén sok látogatót vonzott, melyen a Honvéd Művészegyüttes világhírű férfikarának csodálatos előadását hallgathatták meg.

 

   

 

Évről-évre egyre többen várják, és jönnek el az alakulat Műszakiak Napja, nyílt laktanya napi rendezvényére. Már második éve közösen került lebonyolításra a Rendőrség Napjával több, mint hatezer fő látogató részvételével. Bemutatók, előadások, kiállítások, különböző programok, koncert biztosították a laktanyába látogatók maradéktalan szórakozását, és megismertetve és közelebb hozva ezáltal őket a honvédséghez, a műszaki katonákhoz.

Az egész éves tartalmas munkavégzés után novemberben a Műszaki Bál kellően színvonalas kikapcsolódást, és szórakozást biztosított az állomány számára. Gondolva a katonacsaládok legkisebb tagjaira nem maradhatott el a Mikulás ünnepség, melyen nagy izgalommal várták a kisgyermekek a piros ruhás Mikulást, aki a múlt évben sem felejtett el tömött csomagot hozni a számukra. Az év zárásaként karácsonyi műsor keretében kisiskolások Betlehemi előadásával köszönt el az állomány egy feladatokkal, programokkal teli évtől.

 

   

Szentes, 2011. 01. 17.

 

 

.