Alelnök a műszakiak körében

 

Szentesen az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél tett látogatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke Csampa Zsolt országgyűlési képviselő, Homola Csaba nyugállományú dandártábornok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának katonai szakértője, valamint Dr. Szajlai Mónika Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Titkárság, titkárságvezetője kíséretében 2011. január 20-án.

 

 

 

A vendégeket Nyers József mérnök ezredes, ezredparancsnok fogadta, majd jelentett az alakulat rendeltetéséről, feladatáról, a NATO felajánlott alegységek tevékenységéről, a kiképzés, feltöltöttség, technikai eszközök helyzetéről. Fontos terület a kapcsolattartás a helyi önkormányzattal, a lakossággal, a civil szférával, melynek a jól működő rendszerére, fontosabb eseményeire kiemelten kitért a Parancsnok úr.

Az Alelnök úr a jelentés végén hangsúlyozta, a látogatásuk elsődleges célja megismerni milyen körülmények között élnek az alakulatok, a szentesi katonák, és milyen gondokkal, problémákkal küszködnek. A parancsnoki jelentésből jó rálátást kapott a jelenlegi helyzetre, majd megköszönte a kolontári vörös iszap katasztrófában a műszaki katonák szakszerű, gyors és a helyi lakosság számára hatalmas segítséget nyújtó feladatellátását.

 

 

 

Ezt követően laktanyabejárással megtekintették az alakulatot, melynek első állomása az ezreden belül rendezett Műveltségi vetélkedő volt. Tíz, ötfős csapat mérte össze a tudását, öt műveltségi kategóriában. Szükség volt a csapat szellemi készleteinek mozgósítására, hiszen a könnyebb kérdésektől, a nagyon elgondolkodtató, a közös tudástigénylő kérdésekig kellett megadni a válaszaikat. A jó hangulatú vetélkedő végén, Csampa Zsolt alelnök úr az első három helyezettnek átadta a megérdemelt érmeket és okleveleket.

A látogatók megtekintették az ezred tantermi épületét, kondicionáló termét, imatermét, csapatmúzeumát, legénységi szállását, búvár kiképző bázisát, telephelyét és a könyvtárát. Beletekintve ezáltal a napi feladatokba, az állomány felkészülési, szabadidő eltöltési lehetőségeibe.

 

 

 

Befejezésül megköszönve az állomány éves munkáját, kiemelte az ezred fontosságát – Műszaki alakulat nélkül, szükséghelyzetben nem tudnánk átkelni a Tiszán, a Dunán.

 

2011. január 21-én, pénteken a Magyar Kultúra Napjára emlékeztek a szentesi katonák. 188 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc megírta a Himnusz című versét, melynek a születésnapját, január 22-ét a rendszerváltás küszöbén az Országgyűlés elfogadta a magyar kultúra napjává.

A katonák az ünnepi műsoron a szentesi Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola a történelmi hagyományokat felelevenítő néptánc előadásával, valamint a magyar valós kulturális szokásokat két végletek között megelevenítő színvonalas előadásával emlékeztek meg a művészet fontosságáról.

 

 

Szentes, 2011. 01. 23.

 

 

.