IX. Szentesi Lecsófesztivál 2. napja

 

 

A Hunor Coop Zrt. ebben az esztendőben szeptember 3-4 között rendezte meg a hagyományos Szentesi Lecsófesztivált, mely egyben a vállalat családi napja volt.

Sokan nem tudják, hogy a rendezvény bekerült Magyarország tíz legnagyobb tömeget megmozgató gasztronómiai fesztiváljai közé.

Nem véletlen, mert egy egész "fóliaországot" mozgat meg. Így nevezik Szentest és környékét, ahol minden családban van olyan ember aki fóliázik.

 

 

 

A szalonnasütéses bemelegítő nap után (melynek képei ITT tekinthetők meg) másnap már kora délelőtt nagy volt a sürgés, forgás a Hunor Coop Zrt. Kála Áruháza előtt.

A vendégeket már hagyományosan a Szentes Városi Fúvószenekar "ébresztette", de volt akiket nem kellet ébreszteni, mert már neki is kezdtek a lecsó előkészítésének.

 

 

 

A lecsófesztivál résztvevői féltve őrzik az általuk elkészített étel receptjét, viszont sikerült megszereznünk egy otthon bármikor elkészíthető lecsó receptet!

Akkor íme a titkos, de annál könnyebben elkészíthető lecsórecept és a hozzávalók: végy 250 kg paprikát és 100 kg paradicsomot. Továbbá kell még 80 kg vöröshagyma, 30 kg lecsókolbász és 20 kg szalonna. Ha késő délutánra el akarunk ennyi mennyiséget készíteni, akkor már reggel fél 8-kor el kell kezdeni a hozzávalók feldarabolását. Az elkészítési idő fordítottan arányos a segítő kezek számával! Ha a hozzávalókat feldaraboltuk, akkor vegyünk elő egy 500 literes bográcsot! Süssük zsírjára a szalonnát, majd pároljuk meg benne a hagymát. Persze vannak, akik a lecsónál sem tudják nélkülözni a fokhagymát, azt a vöröshagymával együtt kell pirítani.

 

 

 

A felhevített zsiradékon a hagymán kívül piríthatunk például 30 kg kolbászt, illetve amikor a hagyma megpárolódott, ízlés szerint pirospaprikát is szórhatunk rá.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy először jön-e a paradicsom, utána a paprika, vagy fordítva, netán egyszerre az egész. Az "egyszerre mindent bele" elv ellen fellázadhat a fazék oly módon, hogy nem fogadja be a teljes mennyiséget és akkor baj van, lecsó nincs.

A paradicsom és a paprika hozzáadása után már csak az étel készre főzése marad hátra. Ha cukrot, vagy sót kívánunk bele tenni, akkor dobjunk bele 1-2 kilóval (ami lehet, hogy meg sem érződik rajta).

Ezek után nincs más hátra tálalhatjuk a közel 1000 adagos lecsónkat.

 

 

 

IX. Szentesi Lecsófesztiválon a LECSÓ-ÖZÖN csapat vállalkozott arra, hogy a fenti recept alapján 500 literes bográcsban, ezer adag hagyományos ízvilágú, gigantikus lecsót készít. Szűcs István vezetésével Fricska István, Horváth László, Hunor-Coop Zrt., Kalászné Mostoha Erzsébet, Nagy István, Vidékiné Eng Marianna, Városi Rendőrkapitányság, Ádám Olga, Benedek István Zsolt, Ádám Erzsébet, Tax&Money Könyvelőiroda, Fricskáné Fekete Ibolya, Vidéki Zoltán, Lovas Péterné, Kalász Gyöngyi, Szűcsné Keresztúri Mária, Varga Ferenc, Nagy Ferenc segített az elkészítésben.

 

 

 

Miközben főtt a gigant lecsó, már gyülekeztek a résztvevők az aznapi lecsóversenyre. Igen verseny a javából ez a fesztivál, és hogy teljesen pártatlan legyen a zsűri nem kis utánajárással Fortuna Istennőt kérték fel, hogy döntse kié a legjobb lecsó ebben az évben! (Az eredményről majd később!)

 

 

 

Közel 220 féle lecsó készült ezen a napon, mert ahány bogrács, annyi szokás! Volt aki kígyót és békát ugyan nem kiabált, hanem pont ezeket rakta a kondérba, volt aki viszont KŐlecsót főzött! Na KŐ-e?

 

 

 

 Az első képgaléria ITT tekinthető meg!

 

 

 

A fesztiválon voltak különdíjak is, amelyet az ötletes asztaldekorációkkal lehetett megnyerni. Az első sérülés díját viszont mi ajánlottuk fel, hogy a legnagyobb sajnálatunk közepette megörökítjük azt! Vigyázat! Véres kép következik!

 

 

 

Nagyon szép asztaldekorációkat láthattunk és az esemény képei között meg is tekinthetjük a legötletesebbeket a teljesség igénye nélkül.

Sokan kérdezték, hogy mennyi kép készült a rendezvényen, akkor most eláruljuk, hogy nem az a fontos, hanem, hogy mennyi lesz közreadva azok közül. Sajnos nem tudtuk tovább szűkíteni a képgalériákat, melyben a második napról 740 képet tekinthetnek meg!

 

 

 

Míg darabolták a hozzávalókat a csapatok, addig is Nótás Jana "húzta" a talpalávalót. A hangulat később csak fokozódott a stílus szerelmeseinek, mert több százan (hanem ezren) várták a Dupla Kávét!

 

 

 

 

 

A lecsófesztiválra meghívást kapott a Szentes leendő legújabb testvérvárosa Szentes képviselete. A szlovákiai Szentes polgármestere is meghívást kapott úgy mint a romániai Újszentes polgármestere, akik részvételükkel is hozzájárultak a fesztivál diplomáciai sikeréhez.

Nemzetközi szintre emelkedett a híre a szentesi lecsófesztiválnak, mert szinte valamennyi szomszédos országból érkeztek vendégek hozzánk. Egy francia házaspár annyira lelkes volt, hogy már most előre beírta a jövő évi rendezvény dátumát (2011. szeptember 2-3.) a naptárba, hogy újra részt vegyenek a rendezvényen.

 

 

 

Az esemény annyi üde színfolttal rendelkezett, hogy kár kiemelni közülük bármelyiket, akik ott voltak, azok tudják, hogy mit jelent a szentesi lecsófesztivál, akik meg nem voltak ott, azoknak meg azt tanácsoljuk, hogy tapasztalják meg és jöjjenek el jövőre!

 

 

 

 

 

 

 

 A második képgaléria ITT tekinthető meg!

 

 

 

 

 

A beszámoló végéhez közeledve most már eláruljuk, hogy a Tisza Volán csapatának a lecsója nyerte el az év lecsója címet, mely az eredményhirdetésre már el is fogyott. Nem csak azért mert sok éhes száj volt a kondérra, hanem címéhez méltóan finomra is sikerült!

Ebben az évben KÓSTOLÓJEGYET lehetett váltani, amely jótékonysági jegy volt! A sok-sok 250,- forintot a szervezők az árvízkárosultak ajánlották fel. Ennek eredményként 308.000,- forint gyűlt össze!

 

 

 

A nap sztárvendégeit Vásáry Andrét és mindenki "Gyuri bácsiját" Korda Györgyöt és az ő Klárikáját nagyon várták. A szervezők az Országos Meteorológiai Szolgálattól azt az információt kapták délben, hogy este negyed 10 körül fog leszakadni az ég! Pár perccel ugyan hamarabb jött az eső, de ennek ellenére közel kétezren kitartottak a színpad körül.

 

 

 

 A harmadik képgaléria ITT tekinthető meg!

 

 

 

 

 

A tűzijáték kezdetére szinte elállt az eső, mellyel búcsúzott a kilencedik lecsófesztivál! Találkozunk 2011. szeptember 2-3-án a jubileumi X. Szentesi Lecsófesztiválon!

Szentes, 2010. 09. 13.

 

 

.