Határtalanul! Szentesről Erdélybe!

 

Erdéllyel ismerkedhettek idén nyáron a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola diákjai. Az Apáczai Közalapítvány 2009 őszén pályázatot írt ki Határtalanul! címmel szakközépiskolák és szakiskolák számára.

 

 

 

A program azt tűzte ki céljául, hogy a magyarországi diákok megismerjék a határon túli magyarlakta területek természeti és kulturális örökségét, illetve, hogy a hasonló profilú szakképző intézmények között kapcsolat, szakmai tapasztalatcsere indulhasson el. Minimálisan 20 fő és két kísérő tanár, maximálisan 80 fő és 8 kísérő tanár kiutazására lehetett a pályázatokat benyújtani. A Pollák középiskolában három tizedikes osztály osztályfőnöke, Banka Rita, Szvetnyik Melinda és Fái András István figyelmét keltette fel a lehetőség, és az iskola 80 tanulójának, valamint 8 pedagógusának az utazását megszervezte Erdélybe.

 

 

 

 A tavalyi tanév elején felmérték az igényeket, az érdeklődés mind a diákok, mind pedig a szülők részéről nagy volt. A pályázatot író pedagógusok diákonként 31 ezer forintra pályáztak az alapítványnál, ezt az összeget meg is ítélték számukra. A július 5.-e és 8.-a között lezajlott út során az informatikai profilú szentegyházi Gábor Áron Iskolaközponttal, és az elektronikát oktató, csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolával vették fel a kapcsolatot. A szakmai programok mellett Segesváron, Szovátán a Medve-tónál, a Gyilkos-tónál, a Békás-szorosnál és a Király-hágón jártak a diákok, megtekinthették a korondi fazekasműhelyeket, a parajdi sóbányát, a csíksomlyói Mária-templomot, és városnézés keretében ellátogattak Marosvásárhelyre és Kolozsvárra is.

 

A kirándulás kép és video anyaga ITT tekinthető meg!

 

 

 

A történelmi emlékhelyek, a még élő magyar kultúra és a természeti kincsek nagy hatással voltak a csoportra.

 

 

 

Szeptember 3-án értékelő órát tartottak az iskolában, melyen visszaemlékeztek az utazás helyszíneire és a közös élményekre diavetítés és filmnézés keretében. A diákok ezen az órán is azt fogalmazták meg, mint amit a hazaérkezéskor, hogy valóban HATÁRTALAN élményekkel gazdagodhattak!

Szentes, 2010. 09. 14.

 

 

.