Próbán voltunk 3.

Szeged Szabadtéri - kisszínpad

 

POZSGAI-GAZSÓ-VALLA: KÉK-LILA NYÁR

 

 

 

A prózai művek kedvelői figyelmébe ajánlom, az augusztus 13-án pénteken bemutatásra kerülő Kék-Lila Nyár c. darabot. Az előadás az újszegedi kisszínpadon lesz látható.

Jávor Pál életének utolsó szakaszát állítja színpadra a rendező, Telihay Péter. Jávor Pál visszatér az Amerikai Egyesült Államokból, itthon lelkesedéssel fogadták. Felkéréseket kap különböző szerepek eljátszására, de ezeket a szerepeket már csak lélekben képes eljátszani. Testileg már nem képes rá betegsége miatt.

 

 

 

A darabban megelevenedik a Kamara Varieté, és számos 50-es évekbeli dallam is felcsendül Hegedűs D. Géza, Erdélyi Tímea és a többi szereplő előadásában. Olykor búskomor, olykor életvidám Jávor Pál kapcsolatai kerülnek előtérbe, Tormával, és Olgával, valamint a szakmabeliekkel. Az idősödő sármőr, saját betegségével mit sem törődve, próbálja megélni ki nem mondott vágyait, érzelmeit.

1959 augusztusában a János kórház kertjének egy félreeső zugában egy hófehér klinikai asztal mellett Jávor Pálnak utoljára húzták legkedvesebb nótáit a budapesti muzsikus cigányok. Az egykori filmsztár utolsó kívánsága volt, hogy halála előtt még egyszer mulathasson úgy, ahogyan azt éveken át tette a székesfőváros ezüst-tükrös kávéházaiban, majd néhány esztendővel később az Egyesült Államok magyarlakta vidékein.

 

 

Szentes, 2010. 08. 13.

 

 

.