Próbán voltunk 1.

Bizet - Carmen (Szeged - Szabadtéri)

 

Szentesről is sokan utaznak Szegedre a Szabadtérire, mely az ország legnagyobb szabadtéri színházi eseménye. Sikerült bejutnunk a Bizet - Carmen előadás próbájára, mely a hétvégén lesz. Terveink szerint más próbákról is fogunk tudósítani, hogy a színházba látogatók kapjanak egy kis előzetest a napokban látható darabról.

 

 

 

Mi kell egy jó színdarabhoz, operához, musicalhez? A kérdés egyszerű, de mégse; mindenki gondolom azonnal rávágná: színészek, zenekar, színpad, egy két díszlet, valami látványtechnika, no meg a kóristák. Ugye milyen egyszerű! Vagy mégse? Mi a helyzet, ha szabadtéren történik mindez? Szükségessé válhatnak még egyéb apróságok, példának okáért jól használható a hajszárító, lehetőleg ipari kivitelben, vagy hasznos lehet sok-sok "motoros fóka", és egy-két úszni tudó zenész, vagy a nyári hónapokban téli kabátban, sapkában, sálban fellépő kórus. Most akkor miről is van szó? Sajnos az idei nyár nem igazán kedvez a szabadtéri programoknak. A sok csapadék megnehezíti az összes olyan ember munkáját, aki szeretné a nagyérdemű közönséget szabadtéren szórakoztatni. És akkor így máris értelmet nyertek a fenti dolgok.

 

 

 

A próbákat az időjárás ugyan nehezíti, de nem lehet kihagyni egyet sem, egy kis eső után folytatódik minden tovább. Most hétvégén kerül bemutatásra Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Bizet – Carmen című nagysikerű operája a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében. Az operakedvelők számára szerintem közismert a mű, de azért mégis ejtsünk pár szót róla. A darabot a vele azonos című 1854-ben írt Prosper Mérimée regény ihlette. Az ősbemutatóra 1875. március 3-án került sor, Párizsban. A cselekmény az 1820-as években játszódik, helyszín Sevilla és környéke.

 

 

 

Egy igazán érdekes, élményekben gazdag, mozgalmas operát láthatnak az előadásra ellátogatók. A díszlet kissé a mai korba emeli át a művet; melyben egyaránt megtalálhatóak a romos házfalak, az égő hordók, katonai terepjáró. Kisebb nagyobb felületeken láthatunk graffitiket, melyek között megbújik egy igazi Carmen portré is. Amitől kissé szürreális, vagy csak "egyszerűen" futurisztikus az a 14 méteres bakelitlemez (mely egyben a forgószínpad), valamint a felette mozgó 9,5 méteres lemezjátszókar, amit a szereplők be is vonnak a darabba.

Szentes, 2010. 07. 29.

 

 

.