Múzeumok éjszakája

 

 

 

Ismét ezer fölötti látogatószámmal zárt a Múzeumok éjszakája-rendezvény Szentesen. A Koszta József Múzeum különböző kiállítóhelyein ennyi ember, kicsik és nagyok, fordultak meg, akik sokféle ingyenes programon vehettek részt. A Csallány Gábor Kiállítóhelyen Szent Iván éji koszorúfonáson, a Fehérló-fia-kiállításhoz kapcsolódó mesefoglalkozáson, íjászaton. Ellátogathattak a Fridrich-fényírdába, a Péter Pál Polgárházba, illetve buszra is ülhettek, hogy meglátogassák a laktanya csapatmúzeumát.

 

 

 

Az est fénypontja azonban a múzeum megyeházi épületében rendhagyó időpontban, este 8 órakor nyílt Ezüst álmok szárnyán című kiállítás volt, melyhez Kürti Béla régészeti előadása is kapcsolódott. Béres Mária igazgató vállalta a tárlatvezetést az este folyamán az évezredek ötvösművészeti értékeit felvonultató teremben.

Az ezüst közel 5 és fél ezer évvel ezelőtt indult hódító útjára. Előállításának bonyolult technikája növelte titokzatosságát, gyógyító hatása miatt mitikus szereppel is felruházta az ember.

 

 

 

Évezredek óta alkalmazzák ékszerkészítésre, ez jelenik meg a szentesi múzeum gyűjteményéből álló kiállításon. Szarmata, gepida, honfoglalás kori ezüst fibulák, fülbevalók mellett egy teljes 19. századi evőeszköz-készlet is megcsodálható, de napjaink ezüstékszerei is impozáns látványt nyújtanak.

 

 

 

Az egészen december 20-ig megtekinthető tárlat mellett Mód László éjszakába nyúló előadásán az 1700-as évekből, veszett kutya harapása miatt állattá vált orvosokról valamint boszorkányokról gyűjtött legendáriumokat osztott meg a bizarr témára fogékony hallgatóságával.

 

 

 

Nem maradt el az éjféli tűzgyújtás sem. Azt követte a tánc – melyet Kárpát-medence számos településén, hazánkban 55 helyen jártak egy időben – a megyeháza előtt a Zöldág vezetésével.

 

 

 

 

Szentes, 2010. 07. 07.

 

 

.