Árvízi adomány Szendrőnek

 

 

 

Szerdán indult a szentesi árvízi adomány Borsodba, Szendrő településre. A szentesi Vöröskereszt és az önkormányzat által összegyűjtött adományok (tisztítószerek, bútorok, ruhaneműk, kisebb mértékben tartós élelmiszerek, stb.) Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgató 100 ezer Ft-os fuvarköltség átvállalásával indulhatott útra. A fennmaradó szállítási költséget Hegyi János fuvarozó vállalkozó vállalta fel.  Továbbá meg kell említeni, hogy magánemberként egy nagyobb összegű pénzadománnyal járult hozzá az árvízkárosultak megsegítéséhez dr. Szabó József János szentesi lakos.

 

 

 

Az adomány átvételékor Szaniszló János Szendrő polgármestere elmondta, hogy Szendrő forrásokban és vízfolyásokban gazdag területen fekszik. Ennek a földrajzi adottságnak a hátrányát szenvedték el ebben az évben már többször az árvizek miatt.

A helyiség vízrajzát a Bódva folyó határozza meg, mely két részre osztja a települést. A Bódva Szlovákiában, Szendrőtől 77 folyamkilométerre, a Gömör-Szepesi-érchegységben, az 1187 m magas Nagy-Csükerész (Oszadnik) alján, több forrásból ered. A Bódva a Perkupai-szoroson át érkezik a Szendrői medencébe, ahol több mellékpatak vizével bovül (Rakaca-, Verbéna-, Abodi-patak,Körméndi-árok, Lipóc-, Seres-és Szuhogyi-patak).

 

 

 

Az áradás több mint 200 házat érintett, melyből 17 dűlt össze eddig, de a kárfelmérések a mai napig tartanak. A médiában Felsőzsolcát emelték ki, ezért eddig nem érkezett sok adomány erre a településre, de mára már több segélyszervezet is jelentkezett.

 

 

 

Az itt élő lakosoknak szinte csak egy kereseti lehetősége van, az pedig a szociális segély. Így sokakat súlyosan érintett az árvíz.

 

 

 

Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy sok ember adománya került a kocsira, és ha ezzel a kis segítséggel is, de mindenképp próbált Szentes város önkormányzata hozzájárulni a károk enyhítéséhez.

Mint mondta, mi tudjuk, hogy mit jelent egy árvízi helyzet, amikor menteni kell mindent az ár elől, mert a 2006-os tiszai árrvizi helyez igen csak próbára tette a szentesieket.

 

 

Szentes, 2010. 07. 22.

 

 

.