Fehérlófia

 

 

 

A magyar mitológia és a népmesék világába viszi a látogatót a Koszta József Múzeum legújabb időszaki kiállítása. A Fehérlófia című tárlatát eddig közel húsz városban mutatta be az orosházi Szántó Kovács Múzeum.

 

A múlt heti megnyitón gazdag program társult a látnivalók mellé a különleges anyagnak helyet adó ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyen. Szakmai szemmel nézve is eltér más kiállításoktól ez a mostani, mert ahogyan Mód László néprajzkutató fogalmazott megnyitó beszédében: nem a múzeumi tárgyak a jellemzőek, inkább az a törekvés valósul meg, hogy a látottak gondolkodásra késztessenek.

 

 

 

Rendhagyó zenés irodalomórát tartott Bárdos Zsuzsa irodalmi muzeológus az orosházi Rákóczitelepi iskola 5. osztályosaival, akik a megjelenteknek eljátszották, elbábozták Fehérlófia történetét. Rózsa Zoltán, a tárlat egyik rendezője kifejtette: a kiállításuk mondanivalója többrétegű, hiszen mindenki mást gondolhat bele, s tárlatvezetésén fel is vázolta az ő olvasatukat. Fordított világot mutatnak be mesei képekben, mint ezt a kiállítás alcímében is jelezték. Az első teremben elénk tárul Fehérlófia meséjén keresztül a magyarság őstörténete is. A mesében a vándorló és letelepedő, a sámánhit emlékeit őrző magyar nép története keveredik a felnőtté válás, a férfivé válás, a nemi élet szimbólumaival.

 

 

 

A másik terem egy fordított világot mutat be, s nem véletlenül vezet oda az út egy kulcslyukon keresztül. Kíváncsi módon átnézhetünk ebbe a másik világba, ahol mesefigurákkal találkozhatunk. A kis gömböc meséjével azt illusztrálják, hogy az ember mind többet akar. Mellette a kiskondás bicskával vár, hogy kiszúrja a gömböcöt, átvitt értelemben a fogyasztói társadalomra is ez vár, ki tudja, mikor következik be. A három kívánság című mesében a telhetetlen ember orrára nő a kolbász. A mindent járó malmocska üzenete a fiataloknak szól: a világban nem adnak ingyen semmit. A negyedik mese szintén a fordított világot jelképezi, ahol a legrondább banya is képes átváltozni szép, fiatal leányzóvá.

Szentes, 2010. 06. 17.

 

 

.