Marokkói körutazás volt a fődíj

 

 

A Földgömb magazin második éve hirdeti meg nemzetközi földrajz versenyét. Minden évben van egy meghatározott téma: tavaly a Kárpát-medence földrajza idén pedig a csillagászat volt. A Horváth Mihály Gimnázium két tanulója Szemerédi Dávid és Imre Ádám már tavaly is részt vett ezen a versenyen Cseh Lajos tanár úr felkészítésével. Akkor az ezüstérmet vitték el, idén viszont az első helyen végeztek így háromhetes Marokkói körutazás nyertek a fiúk felkészítő tanárukkal együtt.

 

Többfordulós versenyről van szó - tudtuk meg H. Szabó Réka igazgató nőtől - , a középdöntő és a döntő Bonyhádon volt.

150 csapat indult a versenyen, akik közül a legjobb 18-at hívták be a középdöntőbe, amely egy írásbeli feladatlapból állt. Másnap hirdették ki a középdöntő eredményét és a 18 csapatból 8 jutott be a döntőbe.

A döntőn főleg játékos feladatok voltak. Volt "igaz-hamis", hibakutatás, de - mint a kvízműsorokban - nyomógombos feladatok is, ahol ugye a gyorsaság is számított.

A döntő két részből állt: az első 5 feladat csillagászat és fizika témakörből volt. Ott még nem álltak annyira jól a fiúk, a harmadikok-negyedikek voltak, 15 pontos hátránnyal. A második részben a Földgömb magazin cikkeiből voltak egyetemes földrajzi kérdések és ott jöttek fel az első helyre. A legnehezebb a csillagászati fogalmak bizonyultak.

A verseny nehézsége a pontozásból adódott, ugyanis ha eltalálták a helyes választ, akkor hozzáadódott a pontszámukhoz, de ha nem, akkor levonták. Ezért amikor már biztosak voltak győzelmükben, akkor már nem vállalták be a rizikósabb kérdéseket.

Szentes, 2010. 04. 07.

 

 

.