Szentes a birkózás városa

 

 

 

A Magyar Birkózó Szövetség a "Birkózás Városa" címet adományozta Szentesnek. Az országban egyedülálló elismerésről az elmúlt hét pénteken sajtótájékoztatón számoltak be.

 

A 2010. március 26-27-én megrendezett Birkózó Országos Diákolimpia Döntőn jelentette be Hegedűs Csaba korábbi olimpiai bajnok sportoló, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, hogy a szervezet a „Birkózás Városa” kitüntető címet adományozza a városnak.

 

Dr. Kiss Tóth Tihamér, a Birkózók Baráti Körének elnöke elmondta, a Kurca-partján 70 éves múltra tekint vissza a sportág. A legnagyobb eredményt Lőrincz Márton érte el: a kötöttfogású birkózás légsúly csoportjában (56 kg) olimpiai bajnoki címet nyert 1936-ban Berlinben. A játékokra Szentesen készült fel a kétszeres Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes dr. Papp László társaságában. Jelenleg 50 gyermek birkózik versenyszerűen a városban. Ők is részt vettek a múlt hétvégén Szentesen rendezett birkózó diákolimpia országos döntőn.

 

 

 

A kitüntetés valódi előnyökkel és kötelezettségekkel nem jár, viszont erkölcsi kötelezettségekkel mindenképpen: a városban tovább kell ápolni a patinás hagyományokkal rendelkezős sportot. Valamint továbbra is úgy kiálljon a küzdősportok mellett, ahogyan eddig tette.

Szentes, 2010. 04. 07.

 

 

.