Növekszik az ún. „trükkös” lopások száma

Tegyünk ellene együtt!

 

 

Az elmúlt héten három magánházba is ún. „trükkös” lopás történt. Mindhárom esetben a sértetteket megtévesztve, (mint a Démász Zrt., Magyar Posta Zrt., valamint a szentesi Víz-és Csatornamű Kft. alkalmazottjaként keresték fel), és túlfizetésre hivatkozva a helyiségbe bejutva az elkövetők a sértett figyelmét elterelve készpénzt és ékszereket tulajdonítottak el.

A Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi osztálya mindhárom ügyben lopás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Megyénkben az előző év azonos időszakához képest növekedett a lopások száma, ezen belül a kapitányságunk illetékességi területén az esetek száma majdnem duplájára emelkedett.

 

Btk. 316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

f) helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel vagy a jogosult (használó) tudta és beleegyezése nélkül bemenve követik el.

 

Tisztelt lakosok!

Annak érdekében, hogy elkerüljék a „trükkös lopások” általi áldozattá válást, kérjük, fogadják meg a következő bűnmegelőzési tanácsokat a saját, és értékeik biztonsága, megőrzése miatt!

Az elkövetők a legtöbb esetben, annak érdekében, hogy készpénzt vagy más értéket mások megtévesztése árán szerezzenek meg, számtalan lehetőséghez folyamodnak!

Sokan az emberek jóhiszeműségét, jóindulatát, segítőkészségét, kedvességét használják ki, ezért minden kérést kezeljenek egészséges gyanakvással!

Akkor és ott jusson eszükbe, hogy mit veszíthetnek! Ismerjék fel a veszélyhelyzeteket!

 

Bűnmegelőzési tanácsok I.

  • Idegeneket soha ne engedjenek be udvarukba, házukba, főleg akkor ne, ha egyedül élnek!

  • Aki rosszullétre hivatkozik, hívjanak számára mentőt (104) vagy irányítsák a legközelebbi orvosi rendelőbe, egészségügyi intézménybe, de semmiképp ne engedjék be otthonukba!

  • A pénzváltással próbálkozót irányítsák a legközelebbi üzletbe, boltba, soha ne teljesítsék kérését!

  • Bármilyen hivatali alkalmazott jelenik meg Önöknél, minden esetben kérjék tőle a fényképes igazolványát vagy azon szervtől, melyre hivatkozik, kérhet telefonos segítséget, hogy valós személy(ek)ről van e szó.

  • Ha a személy rendőrnek adja ki magát, és gyanúsnak tűnő indokkal keresi fel Önöket, nyugodtan tárcsázzák a 107-es telefonszámot, és az ügyeletestől kérdezzék meg, hogy valós üggyel kapcsolatban kereste-e fel a „kolléga” Önöket!

Bűnmegelőzési tanácsok II.

  • Idegeneknek magukról, értékeikről, családjukról, szomszédjaikról ne adjanak ki információkat!

  • Készpénzt rövid időre se adjanak kölcsön idegennek, hivatkozzon bármilyen indokra, például balesetre, sürgős, életmentő műtétre, orvosi beavatkozásra vagy beteg szállításra!

  • Lehetőség szerint ne tartsanak otthon nagyobb mennyiségű készpénzt, ékszert, ha mégis ezt teszik, tartsák azokat elzárva, biztonságos helyen! Eltulajdonított készpénz esetén a biztosító ugyanis nem kártalanít!

  • A kapukat, bejárati ajtókat akkor is zárják be minden alkalommal, ha otthon tartózkodnak!

  • Az idegeneket lehetőleg a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezzék meg becsengetésük céljáról, és csak állításuk valódiságának ellenőrzése után nyissanak részükre ajtót, kaput!

  • „Házaló árusoktól” vásárolni nem biztonságos, hiszen a későbbiek során nincs lehetőség reklamációra!

Szentes, 2010. 12. 16.

 

 

.