Jubileumi kiállítás

30 éves a Szentesi Díszítőművész Kör

 

A művelődési központ szakkörei, klubjai közül több is kerek évfordulót ünnepel idén, közéjük tartozik a Szentesi Díszítőművész Kör is, mely 30 éve működik töretlen lelkesedéssel.

 

 

 

A kör egyidős a foglalkozásaiknak helyet adó ifjúsági házzal, 1980 szeptemberében alakultak meg, a Pankotai Állami Gazdaságban működő hímzőkörből jöttek az asszonyok. Néhányan még ma is köztünk vannak, és kézimunkáznak, büszkélkedik Szemerédi Endréné, aki a kezdetektől vezeti a csoportot. Alakuláskor 40-en voltak, ma még kicsivel ennél is többen. Siker, hogy fiatalabbakat is meg tudtak szólítani, a legifjabb tag huszonéves, a legidősebb 84 esztendős.

 

 

 

Irigylésre méltó közösség alakult belőlük, ez is büszkeségük. Ahogy vezetőjük elnevezte őket, a "csicserehad", mint 30 éve mindig, hétfő délutánonként 4 és 7 óra között szokott összegyűlni, alkalmanként 25-30 fővel. Ilyenkor korántsem csak a közös munkáról szól a foglalkozás, mert megtárgyalják a hét eseményeit, ha szükséges, egymás segítségére is vannak.

 

 

 

2010. december 2-án nyílt meg a Szentesi Díszítőművész Kör gyűjteményes tárlata a Tokácsli Galériában, ahol több mint 200 alkotásban gyönyörködhetünk. Más értékes alkotókat is meghívtak, így három fafaragó, Kulbert György, Horváth Sándor és Tóth József munkái is együtt láthatók, mellettük a népi bútorfestő, Kovács Ivánné is bemutat néhány alkotást, valamint a Kurca-parti foltvarrókat is meghívták. Irénke azzal is csábít a valóban különlegesnek ígérkező tárlatra, hogy délutánonként egy-egy tag beül a galériába, s tőlük bárki ellesheti a lyukhímzés, a gobelin és az angol madeira fortélyait.

 

 

Szentes, 2010. 12. 06.

 

 

 

.